Čtvrtek, 28. března 2024

Ostrava spustila nové webové stránky s ekologickou tematikou

Ostrava spustila nové webové stránky s ekologickou tematikou

Ostrava připravila informačně - vzdělávací projekt, zaměřený na problematiku životního prostředí s názvem Dýchám pro Ostravu. Jeho nosným bodem bude spuštění nových internetových stránek www.dychamproostravu.cz .

Proč projekt Dýchám pro Ostravu?
Řadu měst v České republice trápí zhoršené ovzduší. Ostrava je jedním z nich. V Moravskoslezském kraji je alarmující stav způsoben kombinací negativních dopadů z průmyslové výroby, dopravy, lokálních topenišť a imisí přicházejících z Polska. Řešení není jednoduché. Je podmíněno zodpovědným chováním průmyslových podniků, veřejných institucí i samotných obyvatel města.
Kromě aktuálních dat o stavu ovzduší, která poskytl Český hydrometeorologický ústav, na těchto stránkách naleznete bližší informace o příčinách znečištění, jeho vývoji v uplynulých desetiletích a doporučení odborníků, jak se chovat ve "smogových" obdobích. Ke zlepšení životního prostředí může přispět každý z nás. V sekci Co mohu udělat občané naleznou devět způsobů, kterými můžou nejenom dokázat, že jim jejich okolí není lhostejné, ale můžou i ušetřit. Žít ekologicky se skutečně vyplatí.

Na stránkách www.dychamproostravu.cz mají lidé mít na první pohled k dispozici interaktivní mapku města s aktuálními daty, tabulkami a grafy o aktuálním stavu ovzduší a počasí, najdou zde i informace o likvidaci starých ekologických zátěží města, například brownfieldech a lagunách Ostramo. Stránky také informují o vyhlášení signálů upozornění na výskyt smogové situace a regulace a ve slovníčku pojmů tyto (a mnoho dalších) pojmy přesně definují.
Internetové stránky mimo jiné také nabídnou formou tabulek, grafů a také zajímavé fotogalerie možnost srovnat si stav životního prostředí (a zejména ovzduší) se stavem v minulých čtyřiceti až padesáti letech.

Andrea Vojkovská
Tisková mluvčí MMO
737 225 300

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů