Čtvrtek, 18. dubna 2024

ČEZ zahájil výstavbu dobíjecí sítě

ČEZ zahájil výstavbu dobíjecí sítě

Společnost ČEZ otevřela svojí první dobíjecí stanici pro elektromobily v České republice. Stanici pro dobíjení postavil ČEZ před svým hlavním sídlem v Duhové ulici v Praze a další vzniknou v české metropoli ještě koncem tohoto roku. Všechny dobíjecí stanice energetická společnost nainstaluje u svých infrastrukturních partnerů, kterými jsou obchodní centra, supermarkety či provozovatelé vozových parků, a také ve městech a obcích, s nimiž společnost ČEZ spolupracuje na rozvoji elektromobility v České republice.

"Projekt Elektromobilita je před důležitým milníkem. Budovat infrastrukturu dobíjecích stanic je pro nás klíčový bod, na který se v tuto chvíli plně soustředíme. Chceme, aby naše síť byla promyšlená, plně funkční a zároveň s tím odpovídala špičkovým standardům, na které klademe velký důraz," říká Pavel Cyrani, ředitel divize strategie společnosti ČEZ. "Vývoj v oblasti elektromobility ve světě je stále prudší. Investují do ní více nejenom automobilky, ale také energetické společnosti, protože poptávka po elektromobilech nepřetržitě roste. Je pravděpodobné, že elektromobil se stane běžnou součástí našeho života a my na to musíme být připraveni. Věřím, že Skupina ČEZ má v této oblasti rozhodně sílu i potenciál uspět," dodává Pavel Cyrani.

Do konce roku ČEZ postaví dobíjecí stanice pro normální dobíjení v téměř 10 pražských lokalitách. Letos budou stát tyto stanice také v Plzni, a to před obchodním a zábavním centrem Plzeň Plaza, které je infrastrukturním partnerem společnosti ČEZ v projektu Elelektromobilita. Jednu stanici pro pomalé dobíjení bude ČEZ instalovat i v rámci pilotního projektu Smart Region ve Vrchlabí. Další vlna výstavby pak bude pokračovat v letech 2012 až 2013, kdy chce ČEZ zprovoznit desítky stanic ve větších městech České republiky.

"Nepůjde jenom o instalaci stanic pro normální dobíjení, které plánujeme stavět v prvotní fázi projektu. Naše infrastruktura bude složená také ze stanic pro rychlé dobíjení, na které se zaměříme rovněž ve větším měřítku. Rychlejší typy dobíjecích stanic pak budeme stavět především na dálnicích a frekventovaných tazích mezi většími českými městy," vysvětluje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čistých technologií společnosti ČEZ.

Projekt elektromobility v ČEZu ale nezahrnuje pouze budování dobíjecích stanic, kterých by mělo být v první fázi 50 a ve druhé fázi 200. ČEZ také nedávno odvysílal v rámci propagace elektromobility pro vzdělávací cyklus v České televizi, ve kterém jako propagátor elektromobilů vystupuje britský věděc působící v ČR, Michael Londesborough.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů