Pátek, 19. dubna 2024

V Peru výjimečný stav v oblasti protestů proti zlatému dolu

V Peru výjimečný stav v oblasti protestů proti zlatému dolu

Peruánský prezident Ollanta Humala vyhlásil v neděli výjimečný stav, který posvěcuje nasazení armády, v provincii Cajamarca na severu země, která je už deset dnů dějištěm tisícových protestů proti vznikajícímu dolu na zlato a měď. Americká těžební společnost Newmont Mining ve středu práce na vznikajícím dole zastavila kvůli protestům tisíců místních obyvatel. V úterý jich bylo 30 zraněno při střetu s policií.

V poselství národu vyhlásil Humala výjimečný stav "s platností od dnešní půlnoci" na období 60 dnů s cílem "obnovit pokoj a vnitřní pořádek". Přikročil k tomu údajně po nedělním ztroskotání dialogu vládních úřadů s odpůrci dolu Conga.

Výjimečný stav povoluje nasazení armády na podporu policie. Omezuje také právo sdružování a demonstrací.
Andská provincie Cajamarca ležící 850 kilometrů severně od Limy je už deset dnů zčásti ochromena sérií demonstrací a silničních blokád na protest proti projektu dolu na zlato a měď Conga. Ten představuje největší důlní investici v zemi v hodnotě 4,8 miliardy dolarů (zhruba 90 miliard korun). Vláda si od otevření tohoto velkého povrchového dolu v nadmořské výšce 4200 metrů slibuje vytvoření více než tisícovky nových pracovních míst a velké daňové příjmy.

Odpůrci projektu poukazují zejména na údajný negativní dopad vznikající dolu na omezené zásoby vody v daném regionu. Tvrdí, že provoz dolu bude znečišťovat životní prostředí. Kvůli jeho vzniku bude navíc nutné vypustit vypustit čtyři horská jezera a zemědělci se obávají, že změna rozložení vodních zdrojů poškodí jejich zavlažovací systémy.

Pokud se podaří překonat odpor místních obyvatel, chce Newmont Mining zahájit provoz dolu v roce 2014. Důl by měl ročně vyprodukovat 580.000 až 680.000 troyských uncí (18.000 až 21.000 kilogramů) zlata.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů