Pátek, 19. dubna 2024

V Šumperku už lze odložit tříděný odpad i do pozemních kontejnerů

V Šumperku už lze odložit tříděný odpad i do pozemních kontejnerů

Město Šumperk rozšířilo počet míst, kam mohou lidé odkládat tříděný odpad. Poblíž centra města vybudovalo sedm podzemních kontejnerů a zakoupilo i velkoobjemové kontejnery na biologický odpad či nadzemní kontejnery na sklo, plast a papír. Díky projektu za 4,6 milionu korun se zlepšila estetická úroveň úložišť a zvýšila se jejich kapacita. Lidé také mají kontejnery blíže, řekl dnes ČTK Vladimír Hošek z odboru životního prostředí.

Podzemní kontejnery na tříděný odpad v Šumperku chyběly, dosud sloužily jen na směsný odpad. Nyní se objevily na sedmi místech včetně Hlavní třídy.

Radnice pořídila i 18 nadzemních kontejnerů na sklo, plast či papír. "Pro sběr biologického je nově k dispozici 12 velkoobjemových kontejnerů na biologicky rozložitelný odpad. Jsou pravidelně rozmísťovány po celém území města na více než 80 místech," uvedl Hošek.

Díky novým úložištím by mohli lidé ročně vytřídit o 622 tun odpadu více. Dosud roztřídili ročně zhruba 2138 tun. Město získalo na projekt evropskou dotaci zhruba tři miliony korun, zbytek doplatilo z vlastního rozpočtu.

Obyvatelé města ročně vyprodukují zhruba 9109 tun odpadu. Radnice letos na jeho sběr, svoz a likvidaci vynaloží 21,5 milionu korun. Obyvatelé platí poplatek 492 korun, vlastníci popelnic pak 444 Kč. Skutečné náklady na jednoho obyvatele ale činí 775 korun. Ve městě fungují i dva sběrné dvory.

Podzemní kontejnery na tříděný odpad již několik let fungují v Uničově na Olomoucku. Letos se pro ně vedle Šumperka rozhodla i obec Loučná nad Desnou na Šumpersku.

Martina Šaradínová

Vaším dodavatelem podzemních kontejnerů je společnost REFLEX Zlín, spol. s r. o.

kontejnery

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů