Pátek, 29. března 2024

Legislativní rada vlády doporučila přijetí změn stavebního zákona

Legislativní rada vlády doporučila přijetí změn stavebního zákona

Legislativní rada vlády doporučila kabinetu po zapracování několika připomínek přijetí návrhu novely stavebního zákona. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které návrh připravilo. Úřad do návrhu dodatečně doplnil hlavně změny, které upravují postavení veřejnosti ve stavebním řízení.

Asociace ekologických organizací Zelený kruh kritizuje MMR za to, že se původně pokusilo omezit práva občanů ve stavebním řízení. Pokud by prošel původní návrh, veřejnosti by se prý uzavřela šance ovlivnit povolování staveb, jako jsou továrny, dálnice nebo skladové či bytové komplexy. "Na podobu staveb by měl vliv v zásadě jen investor a stavební úřad. Vítáme přístup ministerstva, které vyhovělo naší hlavní výhradě vůči novele," uvedla Petra Humlíčková ze Zeleného kruhu, který pro ekologické nevládní organizace zpracoval právní analýzu vládního návrhu.

MMR obvinění ekologů ze záměru omezit prává občanů odmítá. "Naše ministerstvo pouze navrhovalo a navrhuje, aby účastníky jednotlivých řízení byli vždy jen a pouze ti, jejichž práva skutečně mohou být dotčena. A v tomto bodě vycházíme z platné evropské legislativy," řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous.

Konkrétní stavební záměry se podle ministerstva mají projednávat ve stupních. Prvním je posouzení vlivu stavby na životní prostředí, následuje územní řízení, stavební řízení a nakonec kolaudace. Klíčovým momentem je v tomto procesu územní řízení, uvedl úřad. Právě proto prý původně MMR navrhovalo úpravu účasti veřejnosti v územním řízení.

Legislativní rada vlády do návrhu novely prosadila také úpravu postavení autorizovaných inspektorů. Jejich rozhodnutí totiž může nahradit klasické stavební řízení. "Nově se navrhuje, aby certifikát vystavený autorizovaným inspektorem byl zveřejněn na úřední desce stavebního úřadu v místě stavby na 30 dnů a během následujících 15 aby byla dána možnost pro podání případných námitek proti vydanému certifikátu těmi osobami, které by jinak byly účastny stavebního řízení, pokud by se vedlo," uvedl náměstek Kalous.

Ekologové ale s novou úpravou postavení autorizovaných inspektorů stále spokojení nejsou. "Domníváme se, že ministerstvo stále ještě nepředložilo takový návrh, který by v praxi znamenal snížení počtu případů, kde inspektoři v rozporu se zákonem ignorují sousední vlastníky a občanská sdružení," poznamenala Humlíčková ze Zeleného kruhu.

Smyslem novely stavebního zákona je podle MMR odstranění nedostatků nynější normy a postupná deregulace procesů v oblasti stavebního práva. Cílem má být urychlení, zjednodušení a zlevnění přípravy a povolování staveb rozšířením okruhu staveb nevyžadujících územní rozhodnutí nebo stavební povolení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů