Pátek, 29. března 2024

Za ubití koně palicí dostal muž z Náchodska osmiměsíční podmínku

Za ubití koně palicí dostal muž z Náchodska osmiměsíční podmínku

Okresní soud v Náchodě dnes potrestal devětadvacetiletého muže za trýznivé ubití koně železnou palicí podmíněným trestem osmi měsíců vězení se zkušební dobou 18 měsíců. Muž má také zaplatit pokutu 60.000 korun. Vedle týrání zvířat soud muže potrestal i za nedovolené ozbrojování, protože se koně nejprve pokusil zabít nelegálně drženou malorážkou. ČTK to řekl soudce Pavel Ruml.

Rozsudek není pravomocný. Odsouzený, kterému hrozily až tři roky vězení, si totiž pro odvolání ponechal lhůtu. Státní zástupce se práva na odvolání vzdal.

Odsouzený chtěl loni v říjnu v Heřmánkovicích na Broumovsku vyhovět prosbě své známé o utracení její údajně nemocné klisny. Pravděpodobně od svého otce si tedy vypůjčil malorážku, kterou klisnu z asi tří metrů střelil do čela. Zvíře tím ale ani neomráčil, protože kulka se odrazila.

Muž pak zřejmě nastřelováním nebo vtloukáním hřebíku způsobil klisně v čele dvě kulaté rány hluboké asi dva centimetry. Ani tím však koně neusmrtil. Proto vzal podle soudu dřevorubeckou palici, takzvaný kalač, a koně ubil opakovanými ranami do čela.

"Způsobem usmrcení klisně způsobil nepřiměřenou a mimořádně intenzivní bolest," uvedl soudce. Uvedl také, že stav koně nevyžadoval okamžité usmrcení. Odsouzený také neměl žádné zkušenosti s porážkou hospodářských zvířat.

Obžalovaný u soudu tvrdil, že k utracení koně použil jateční pistoli, následně jej udeřil palicí. "Nic lepšího mě nenapadlo, nyní mě to strašně mrzí," řekl muž.

Majitelka koně u soudu vypověděla, že se k osmadvacetileté klisně, která měla zdravotní potíže, snažila přivolat veterináře. Když se jí to nepovedlo, požádala o pomoc svého známého. Údajně nechtěla, aby kůň skončil v kafilerii či na jatkách. O tom, že je možné zvíře se souhlasem veterinární správy pohřbít na vlastním pozemku, žena prý nevěděla. Případ veterinářům oznámil soused ženy.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů