Pátek, 29. března 2024

Kalendář na rok 2012 - Zelené úřadování - Tipy pro ochranu životního prostředí

Kalendář na rok 2012 - Zelené úřadování - Tipy pro ochranu životního prostředí

Jak se chovat na úřadech ekologicky? Jak při každodenní kancelářské práci více dbát na životní prostředí a jeho ochranu? Tipy a nápady jak na to připravila Síť ekologických poraden v podobě praktického ilustrovaného stolního kalendáře pro rok 2012.
V rámci udržitelné spotřeby a výroby (USV) hrají velmi významnou roli právě instituce hospodařící s veřejnými prostředky (úřady, školy, střediska volného času, penziony pro seniory, kulturní zařízení, knihovny apod.). Trend udržitelného, resp. zeleného nakupování ve veřejném sektoru (anglicky označovaný jako sustainable, resp. green public procurement) je výrazně propagován i na úrovni Evropské unie. Prostředky vydávané na nákupy ve veřejném sektoru nejsou zanedbatelné. Uvádí se, že v Evropské unii představují asi 17 % hrubého domácího produktu a v České republice asi až 20%. Velmi důležité je u úřadů a dalších veřejných institucí působení příkladem, protože tak pomáhají šířit udržitelný model spotřeby a výroby. Zároveň jejich poptávka stimuluje trh (zvyšuje nabídku a dostupnost vhodných výrobků a služeb).
Kromě nákupu vhodných produktů je důležité i jejich následné vhodné používání. Provozní opatření směřující k udržitelnějším modelům jsou obvykle ekonomicky velmi výhodná, ale jejich účinné zavedení je závislé na vůli zaměstnanců je dodržovat a na jejich ochotě přistoupit na změny v chování. Proto je důležitá jejich motivace
a propagace vhodných možností
Jak ale nakupovat a provozovat své prostory šetrněji k životnímu prostředí? Kde hledat informace o vhodných výrobcích a produktech? Kde najít inspiraci pro opatření, která by zavedla sociální a etická kriteria při nákupech?
Ekologické poradny se rozhodly uveřejnit některé jednoduché tipy ve formě kalendáře, který je obvyklým doplňkem pracovního stolu. Kalendář byl rozeslán na centrální úřady státní správy, krajské úřady a úřady větších měst a obcí. Obrací se zejména na ředitele/ředitelky úřadů či vedoucí odboru životního prostředí, bez jejichž podpory a spolupráce se projekty "zeleného úřadování" obvykle neobejdou.
Pracovníci Sítě ekologických poraden a jejich členských organizací (více viz www.ekoporadna.cz) pomáhají těm, které myšlenka "zeleného úřadování" zaujala i formou konzultací, seminářů, publikací. Připravili pro ně internetovou stránku www.zeleneuradovani.cz.
Kontakt:
Ing. Šárka Kšiňanová
Síť ekologických poraden
Panská 9, Brno
Kancelář:
Riegrova 857, Frýdek-Místek
Tel: 558 436 243

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů