Pátek, 19. dubna 2024

Spotřeba biopaliv letos vzroste o 18 procent, pak zpomalí

Spotřeba biopaliv letos vzroste o 18 procent, pak zpomalí

Spotřeba biopaliv v letošním roce pokračuje v růstu, proti loňskému roku by se měla zvýšit o 18 procent. Na tiskové konferenci to dnes řekl výkonný ředitel Sdružení pro výrobu bionafty Petr Jevič. V dalších letech by ale růst spotřeby podle něj již tak výrazný být neměl.

Výroba takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME), které se využívají jako součást bionafty, letos poprvé po dvou letech klesá. Za tři čtvrtletí se vyrobilo přes 126.000 tun, zatímco loni za stejné období činila produkce téměř 150.000 tun.

Výroba biopaliv v minulých letech rostla kvůli povinnému přimíchávání biosložek u benzinu ve výši 4,1 procenta a u motorové nafty ve výši šesti procent. Letos ale tyto hodnoty zůstávají beze změn a neroste ani spotřeba pohonných hmot. Řada výrobců biopaliv se také nově soustřeďuje na jiné produkty.

Za tři čtvrtletí se meziročně zvýšila spotřeba FAME o 21 procent na 153.556 tun. Spotřeba bioetanolu, který se přimíchává do benzinu, se zvýšila o 16 procent na 59.390 tun. Podle Jeviče na úkor domácí výroby biopaliv roste dovoz a naopak klesá vývoz.

"V příštím roce další výrazný růst spotřeby nepředpokládáme. Hodnota přimíchávání biokomponent do benzinu a nafty zůstává stejná. Růst by mohl přijít při vyšší spotřebě nafty, ale to nečekáme," řekl ČTK Jevič.
Biosložka se podle nařízení Evropské unie povinně přimíchává do nafty od září 2007 a do benzinu (bioetanol) od začátku roku 2008. Přimíchávání má například pomoci snížit emise skleníkových plynů, podpořit domácí zemědělskou produkci a snížit závislost na dovozech paliv.

Výrobci biopaliv předpokládají, že se podíl jejich produktů v pohonných hmotách bude dále zvyšovat. EU počítá s tím, že by se podíl biosložek v pohonných hmotách do roku 2020 zvýšil na deset procent. Zároveň bude ale podle Jeviče nutné zvýšit množství orné půdy na pěstování řepky olejné pro využití v biopalivech.

Odpůrci biopaliv namítají, že škodí motorům. Sdružení pro výrobu bionafty ale upozorňuje, že pro využití biopaliv musí být motory vozidel speciálně upraveny. Motoristé s těmito vozy pak ušetří za pohonné hmoty. Biopaliva jsou osvobozena od spotřební daně. Jeden litr vysokoprocentního biopaliva E85 je zhruba o osm až deset korun levnější než klasický benzin. Litr směsné motorové nafty i čisté bionafty B100 stojí asi o dvě až pět korun méně než diesel. Důvěra veřejnosti v biopaliva je ale podle zástupců sdružení zatím velmi malá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů