Úterý, 23. dubna 2024

Šetrné budovy jsou vhodné protikrizové opatření, tvrdí NERV.

To ale nestačí. Jejich výstavbu musí podpořit stát....

Šetrné budovy jsou vhodné protikrizové opatření, tvrdí NERV.

Iniciativa Šance pro budovy přivítala včera zveřejněné návrhy NERVu na opatření, která by měla vyvést Českou republiku z ekonomické krize. Mezi nimi se objevuje také podpora energeticky úsporných budov.

"NERV správně identifikoval úsporné budovy jako výborné protikrizové opatření. Nyní by však měl stát vlastníkům pomoci překonat největší bariéru, kterou jsou počáteční investiční náklady," říká koordinátor Šance po budovy Petr Holub a dodává: "Výnosy z aukcí emisních povolenek v kombinaci s evropskými fondy jsou jedinečnou příležitostí pro nastartování podpory úsporných budov."

Jak již dříve pro Šanci pro budovy spočetl Miroslav Zámečník, člen NERVu, úsporné budovy mohou během pětadvaceti let přinést společnosti zpět 223 miliard korun. Pokud však reálná cena energie poroste rychleji, než o 3% ročně, ekonomické přínosy se násobí. Investice do úsporných budov dále stimulují vznik nových pracovních míst, zvýší kvalitu bydlení a pomohou zajistit energetickou bezpečnost státu.

Přes ekonomickou výhodnost zůstávají největší bariérou pro výstavbu a renovace energeticky úsporných budov počáteční investiční náklady. Šance pro budovy proto prosazuje finanční nástroje, které toto usnadní. Chytrá sada nástrojů by měla preferovat takovou podporu, která má největší "pákový efekt": Na korunu veřejné podpory se nabalí co největší množství soukromého kapitálu. Podle zkušeností z Německa či Velké Británie může tento poměr být 1:4 a vyšší. Může jít například o nízkoúročené půjčky z revolvingového fondu nebo slevy na dani z příjmů vlastníků, kteří novou budovu postaví ve vysokém energetickém standardu nebo provedou energeticky důkladnou renovaci stávající budovy.

Pro financování tohoto programu se přitom nabízí unikátní příležitost: Výnosy z aukcí emisních povolenek, které stát bude mezi lety 2013 a 2020 prodávat znečišťovatelům. Doplňkovým financováním mohou být evropské fondy. Dokument NERVu tedy přichází právě vhod, politici by podle něj měli jednat a podpořit výstavbu úsporných budov.

Včera zveřejněné návrhy NERVu najdete zde: czgbc.org

O iniciativě Šance pro budovy
Šance pro budovy je společnou iniciativou dvou významných odborných a profesních asociací z oboru úsporné výstavby budov. V roce 2010 ji založily Česká rada pro šetrné budovy (www.czgbc.org) a Centrum pasivního domu (www.pasivnidomy.cz), které zastupují přes 140 významných firem z celého hodnotového řetězce výstavby a renovací budov.

Více informací lze získat na www.sanceprobudovy.cz
Kontakt: Mgr. Petr Holub, koordinátor iniciativy
tel.: 604177711, email: petr.holub@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů