Pátek, 29. března 2024

Plzeň potřetí chystá konkurz na svoz odpadu

Plzeň potřetí chystá konkurz na svoz odpadu

Už třetí výběrové řízení na svoz komunálního odpadu a nakládání s ním připravuje Plzeň. Město absolvovalo už dva tendry, pokaždé je ale muselo zastavit kvůli odvolání uchazečů a výtkám Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nyní radnice připravila novou kvalifikační dokumentaci. Výběrové řízení chce město vyhlásit co nejdříve, předpokládá ale, že se vzhledem k složitosti potáhne téměř celý příští rok, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Plzeň čeká revoluce v nakládání s odpady. Zatím je systém takový, že svoz odpadu si od jednotlivých firem objednávají sami majitelé domů, firem, organizací, bytových družstev a sdružení vlastníků. "Dnešní zaběhnutý systém není podle zákona, a proto Plzeň, jako asi poslední velké město, musí po zhruba 11 nebo více letech systém narovnat," uvedl Zrzavecký. Nově by mělo město registrovat obyvatele a za paušální poplatek objednávat svoz popelnic u odpadové firmy. Do hry vstoupí městská společnost Komunální služby, která bude podle Zrzaveckého dohlížet na nakládání s odpadem.

Radnice se snaží, aby nový systém představoval pro lidi minimální rozdíl od současného stavu. "Nechceme, aby to mělo zásadní dopady do ceny a na to, na co jsou lidé zvyklí," uvedl Zrzavecký. Zaručit, že s novým systémem se odvoz odpadu významně neprodraží, ale nemohl. Město ale má podle něj zájem, aby vše fungovalo a aby kvůli změnám například nevzniklo víc černých skládek.

Nové zadávací podmínky se podle radních vypořádaly s připomínkami k dřívějším tendrům. Blíže je ale specifikovat nechtěli. "Není taktické o nich dopředu hovořit. Ať si dokumentaci uchazeči vyzvednou," uvedl primátorův náměstek Petr Rund (ODS). Podle Zrzaveckého je to rozsáhlý materiál, který obsahuje například technické specifikace, počty svozů, způsoby separace a podobně. Tendr bude vícekolový. V prvním kole se zájemci kvalifikují a prokazují, že mají dostatečné kapacity a vybavení.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů