Úterý, 23. dubna 2024

MŽP chce na zateplení veřejných budov poslat 2,5 miliardy korun

MŽP chce na zateplení veřejných budov poslat 2,5 miliardy korun

Alespoň částečně chce ministerstvo životního prostředí v příštím roce vyhovět poptávce po dotacích do zateplování veřejných budov. Z programu Zelená úsporám letos ministr Tomáš Chalupa (ODS) se souhlasem vlády vyškrtl projekty na zateplení veřejných budov za celkem čtyři miliardy. V příštím roce proto ministerstvo plánuje nabídnout na zateplení veřejných budov 2,5 miliardy z evropského operačního programu Životní prostředí.

Zateplování patří mezi nejžádanější dotační tituly, řekl dnes novinářům Chalupův první náměstek Jakub Kulíšek. Podle ředitelky Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Radky Bučilové budou letos odmítnutí žadatelé ze Zelené úsporám příští rok moct využít k získání dotace na veřejnou budovu dříve vyplněné formuláře. Kritéria budou ale o něco přísnější kvůli novým pravidlům EU. Informace zájemci získají na webu fondu.

Program Zelená úsporám je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Financován je program z příjmů z prodeje emisních kreditů, které dosáhly 19 miliard korun. K vyhovění všem žádostem o dotace, které se sešly do uzavření programu v minulém roce, bylo však třeba o osm miliard korun víc. Ministerstvo proto vyškrtlo projekty na zateplení veřejných budov za zmíněné čtyři miliardy a do programu přesunulo například i nevyužité peníze na likvidaci autovraků.

Ministr Chalupa při dnešních interpelacích ve sněmovně řekl, že všech asi 79.000 soukromých žádostí podaných v programu Zelená úsporám je zúřadovaných. Podmínky nesplnilo 2600 žádostí. Za posledních deset měsíců bylo vyplaceno 8,4 miliardy korun, což je čtyřikrát více než v uplynulých dvou letech dohromady, řekl ministr. Letos se podle něho nepodaří vyčerpat asi 1,7 miliardy korun, budou přesunuty do příštího roku.

"Jsme schopni pokrýt všechny soukromé žádosti," uvedl Chalupa. Nyní je podle něho program v plusu 113 milionů korun, částka se ale stále mění. Pokud peníze zbudou, chce je ministr použít na nejlepší veřejné projekty.

Zpět do financování programu se mají vrátit podle ministerstva i dotace, u kterých kontrola prokáže, že byly využity v rozporu se smlouvou. Celkem má do konce příštího roku SFŽP zkontrolovat 4000 projektů. Zatím komise uzavřely kontrolu 764 míst, dalších 29 kontrol zahájily. Dotaci z tohoto počtu zkontrolovaných žadatelů musel vrátit jeden.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů