Pátek, 19. dubna 2024

Největší stavba Domažlic umožní rozvoj průmyslu i okolních obcí

Největší stavba Domažlic umožní rozvoj průmyslu i okolních obcí

Největší investice jedenáctitisícových Domažlic za 600 milionů korun umožní zejména napojení nových výrobních kapacit a přilehlých obcí. Kapacita modernizované čistírny odpadních vod se téměř zdvojnásobí. Na novou kanalizaci a rozvody vody se mohou napojit všichni obyvatelé města. Dvouletá stavba postupuje podle plánu, řekl ČTK starosta Miroslav Mach.

"Budeme hotovi do června 2012. Poté poběží roční zkušební provoz čistírny odpadních vod a oficiálně končíme v roce 2013," dodal. Akce Čistá Berounka za 570 milionů Kč včetně DPH bude zhruba o deset milionů korun levnější. Z EU dostanou Domažlice 350 milionů korun, ze svého dají 120 milionů Kč. Dalších asi 35 milionů korun budou stát nové povrchy v ulicích, kde se kvůli infrastruktuře kopalo, což bylo téměř po celém městě.

Domažlice budou mít díky stavbě rezervu na další rozvoj. "Nečekáme, že porosteme do desetitisíců obyvatel, nám stačí, co máme. Ale je to spíše určené pro fabriky," dodal. Město má nyní 11.000 obyvatel a s průmyslem čistila současná čistírna přibližně 13.000 ekvivalentních obyvatel. "Počítáme, že nyní pojme 21.000 obyvatel," uvedl Mach. Ve městě expanduje nová průmyslová zóna a hlavně stará ve směru na Klatovy.

Modernizovaná čistírna tak umožní připojení sousedních obcí Bořice, Tlumačov, Mrákov, Starý Klíčov a Stráž. Napojit by se mohl také Újezd a Draženov. Záleží na obcích, jak se rozhodnou.

"Jsou názory, že město není v době staveb vůbec průjezdné, ale já musím říci, že to zvládáme velmi dobře. Byť se hádáme s firmami, které chtějí najednou čtyři ulice, ale my je pustíme jenom do dvou. Chceme ty povrchy dělat komplexně, tak třeba je některá ulice zavřená půl roku, ale pak už je hotová kompletně celá," uvedl Mach. Veškeré problémy si podle něj řidiči způsobili sami, protože jezdí po paměti a nedívají se na značky; největší kolizí byl pád jednoho vozu do výkopu.

Dvouletá stavba začala předloni v červnu. Ve starém městě byly vodovody a kanalizace staré až 90 let, ztráta vody v novém potrubí se snížila z 15 na sedm procent. Stavebníci naráželi na problémy nedostatečné dokumentace sítí. Vznikne přes sedm kilometrů nové kanalizace, obnovilo se více než čtyři kilometry staré a napojilo přes 700 obyvatel. Nový vodovod má délku přes čtyři kilometry a rekonstruovaný 14 km. Obnova čistírny zahrnuje hlavně její mechanicko-biologickou část.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů