Pátek, 19. dubna 2024

Potraviny s benefitem

Některé potraviny našemu tělu přináší více než zahnání hladu či požitek z dobrého jídla. Vyhledáváme je pro účinky, které mají na naše zdraví. Jsou vyrobené z přírodních složek, které našemu tělu pomáhají plnit určité funkce. Seznamte se s funkčními potravinami.

Potraviny s benefitem

Funkční potraviny lze charakterizovat jako potraviny, které mají v případě pravidelné a dlouhodobé konzumace kromě běžného nutričního přínosu příznivý účinek na lidské zdraví. Jedná se o skutečné potraviny, ne o tabletovou ani práškovou formu. Musí obsahovat významně vyšší množství látek, které mají prokazatelný, vědecky podložený příznivý účinek na naše zdraví. Aby se účinek projevil, nestačí dávat si takové potraviny jen občas. Musí se konzumovat pravidelně a dlouhodobě jako součást běžné stravy. Na této podmínce také závisí jejich působení.

Mezi funkční potraviny patří například cereální výrobky se zvýšeným obsahem vlákniny, která napomáhá správnému trávení, mléčné výrobky s probiotickou kulturou, podporující správnou funkci střev, rostlinné tuky s prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami, ale také speciální výrobky pro diabetiky nebo celiaky nebo funkční minerální vody. Dříve byly symbolem zdravé výživy pro spotřebitele müsli a sójové výrobky, ale nyní jsou benefity mnohem sofistikovanější a používají se dosud neznámé nebo pozapomenuté suroviny, jako jsou rakytník, sladkovodní řasa spireina, přírodní antibiotikum echinacea (třapatka) nebo amaranthová mouka (laskavec).

Pro každého něco

Poptávka po těchto potravinách roste spolu s trendem zájmu o zdravý životní styl. Uvědomují si to i řetězce, které nejen že do svého sortimentu zařazují více takových potravin, ale často nabízejí i celé řady těchto výrobků pod svou privátní značkou. Spar ČOS má takových značek hned několik. Privátní značka Spar Vital zahrnuje 24 výrobků, z nichž každý přináší prokazatelný zdravotní benefit. Další privátní značkou, kterou mohou zákazníci v prodejnách Spar najít, je značka biovýrobků Spar Natur*pur. Ta obsahuje celkem 100 biovýrobků, z toho mnoho z nich se zdravotními benefity. "Všechny tyto výrobky jsou vyprodukovány dle zásad ekologického zemědělství a ekologického zpracování potravin," říká generální ředitel Spar ČOS Martin Ditmar.

Prospěšné bakterie

Prokázaný příznivý účinek na naše trávení mají tzv. probiotika. Jsou to mléčné výrobky, které obsahují živé organismy podobné těm, jež se přirozeně vyskytují ve střevní mikroflóře. Při pravidelném užívání tedy napomáhají správnému zažívání. Pomoci můžou i při léčbě některými antibiotiky, které přirozené bakterie ničí. Mohou být ve formě jogurtů nebo nápojů. V souvislosti s nimi slýcháváme také pojem "prebiotika". To jsou nestravitelné složky stravy, které působí jako potrava pro přátelské bakterie a podporují jejich růst.

Lídrem na trhu probiotik je u nás společnost Danone, která vyrábí produkty Activia a Actimel. "Jedná se o výrobky, které jsou obohacené o speciální, vědecky ověřené probiotické kmeny Bifidobacte-rium lactis DN-173 010 (obchodní název Bifidus ActiRegularis), obsažený v Activii, a Lactobacillus casei Defensis DN-114 001 (obchodní název L. Casei Defensis), kterou neobsahuje žádný jiný výrobek kromě Actimelu," vysvětluje ředitel kvality vnějších vztahů společnosti Danone Miloš Štafen. Jejich účinky prokazuje řada odborných studií, zaměřených na délku přežívání probiotické kultury v zažívacím traktu a účinky na zažívání. "Za zmínku určitě stojí i skutečnost, že oba výrobky dostaly od Společnosti pro probiotika a prebiotika certifikát potvrzující obsah živých probiotických kultur v deklarovaném množství do konce doby spotřeby," přibližuje Štafen.

I přes prokázané příznivé účinky na trávení však podle Štafena spotřeba těchto produktů klesá, meziročně o 6 %. "I v letošním roce je bohužel vývoj obdobný. A naše prodeje tomuto trendu odpovídají," stěžuje si Štafen. Kromě ochutnávek se proto společnost snaží prodej podpořit co nejzajímavějšími aktivitami. "Jednou z velice úspěšných kampaní v místě prodeje, na kterou jsme jako Danone náležitě pyšní, byla akce nazvaná ,Men in White'. V rámci této akce měli zákazníci vybraných hypermarketů možnost sledovat pomocí mikroskopu unikátní bakterie Bifidus ActiRegularis obsažené v produktech Activia. Akce se osobně účastnili pracovníci oddělení kvality naší společnosti, se kterými zájemci diskutovali o Danone, našich produktech, ale i o konkurenci," popisuje Štafen.

Probiotika má nově ve své nabídce také Bohušovická mlékárna. Na českém trhu je známá zejména dvěma značkami - Kapucín a Bobík. Plně aseptická linka na kapsle se smetanou do kávy pokrývá svou produkcí většinovou spotřebu českých zákazníků. Do sortimentu mlékárny se řadí také smetany, zakysané smetany, smetanové krémy, dezerty, omáčky a další. 15 výrobků z Bohušovické mlékárny získalo prestižní ocenění kvality potravin Klasa, jedním z nich je Bobík Probio. K dostání je v příchutích vanilka a kakao. Je to nový tvarohový dezert s probiotickou kulturou, která napomáhá zlepšování imunitního systému. Dezert je bez konzervantů a "éček", má méně než 4 % tuku a neobsahuje lepek.

Minerálkou proti rýmě

Mezi funkční potraviny můžeme zařadit také minerální vody. Prokázané léčebné účinky má například luhačovická Vincentka, což je přírodní, velmi silně mineralizovaná, jódová a uhličitá voda hydrogenuhličitano-chlorido-sodného typu, se zvýšeným obsahem fluoridů a kyseliny borité. Umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Vincentka je doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředových chorob žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, vleklých zduřeních jater, diabetes melitus, chronické pancreatitis. Na trh ji dodává stejnojmenná společnost jednak jako minerální vodu v lahvi 0,7 litru, ale také v podobě doplňků stravy. Od listopadu se celá řada produktů prodává v novém designu, který získaly i webové stránky, to vše za účelem oslovit mladší věkovou skupinu. V rámci webu navíc funguje i lékařská poradna.

Denně to správné množství

Některé látky, ačkoliv jsou našemu tělu prospěšné, je třeba konzumovat pouze v omezené míře, při jejímž překročení by nám mohly spíše uškodit. Funkční potraviny proto mívají specifické značení na obalech výrobků, které je určeno především pro ty, co se zajímají o jejich složení a výživové hodnoty. Proto se na tento typ potravin používá značení GDA (Guidline Daily Amounts = doporučené denní množství), což je informace o výživových hodnotách vztažených na danou porci potraviny. Na první pohled vyjadřuje toto značení nejen informaci o obsahu energie, ale hlavně podíl doporučeného denního množství cukrů, tuků, nasycených mastných kyselin a sodíku. Je to jednotný standard, používaný potravinářskými výrobci dobrovolně.

Speciální stravovací program

Někteří lidé kupují funkční potraviny proto, aby dodali svému tělu něco zdravého. Jsou však skupiny obyvatel, pro které je speciální výživa jediná volba. Diabetici, celiaci či lidé intolerantní vůči laktóze musí takové potraviny vyhledávat každý den. Počet těchto výrobků na našem trhu stoupá. "Spar se také snaží pomáhat spotřebitelům, kteří mají speciální stravovací program," říká Martin Ditmar. Pro ty nabízí mezi svými privátními značkami například výrobky Spar free from, které neobsahují lepek ani laktózu. Řada obsahuje 33 výrobků určených primárně osobám trpícím potravinovou alergií či intolerancí. Výrobky Spar propaguje prostřednictvím ochutnávek na prodejnách a informace o nich podává zákazníkům ve speciálních letácích. Podporu mají také na internetu, kde je možné najít recepty a rady, jak je užívat. Přímo pro celiaky připravuje Spar příští rok dokonce i kulinářskou show.

Na lidi s bezlepkovou dietou myslí také Žatecký pivovar. Bez obav si mohou dopřát bezlepkové pivo Celia. "Tito lidé běžně nemohou pít pivo, které přirozeně obsahuje lepek z ječného či jiného obilného sladu. Pivo Celia jim tedy umožňuje pít pivo bez rizika následných zdravotních problémů," ujišťuje obchodní ředitel Žateckého pivovar Radek Vincík. Technologický postup vaření piva Celia vznikl ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze na základě grantu vypsaného Ministerstvem průmyslu a obchodu a je patentován. Na základě smlouvy s VÚPS je Žatecký pivovar exkluzivním výrobcem tohoto piva. Radek Vincík očekává zvyšování jeho prodeje v důsledku rozšíření závozové oblasti i exportu. Ve spolupráci s VÚPS v současné době Žatecký pivovar vyvíjí i další "funkční" piva, ale podle Vincíka je nyní ještě příliš brzo o tom mluvit.

Zaštítit se vědeckou autoritou

Spolupráce s lékaři a vědci je nejen cestou, jak zdokonalit účinky a vylepšit složení svých výrobků, ale také, jak jim propůjčit kredibilitu v očích zákazníků. Spar při vývoji a propagaci své značky Spar free from spolupracuje s ředitelkou Poradenského centra pro celiakii a bezlepkovou dietu Ivou Bušinovou. Zástup lékařských autorit zaručujících se za její výrobky má za zády také společnost Danone. Pro cílený výzkum vlastních výrobků založilo Danone na začátku 80. let Mezinárodní výzkumné centrum Daniela Carassa. Na vývoji produktu Kostíci s obsahem vápníku a vitaminu D se v roce 2010 podíleli přední čeští pediatři. Studie Josefa Sýkory z Fakultní nemocnice UK v Plzni se zabývá účinkem probiotického nápoje Actimelu jako doplňku léčby antibiotiky při léčbě infekce H. pylori v dětském věku. "Dále stojí za zmínku práce, které proběhly v Thomayerově nemocnici a Masarykově univerzitě v Brně ohledně účinku kysaných mléčných výrobků Activia na zažívání a přežívání našeho probiot ického kmene v zažívacím traktu," doplňuje Miloš Štafen.

Některé funkční potraviny mohou snižovat riziko určitých lidských onemocnění. I přes to, že se výrobci zaštiťují vědeckými výzkumy o prospěšnosti svých produktů, je třeba mít na paměti, že nejde o léky, ale jen o podpůrný prostředek zdravého životního stylu.

AUTOR: Klára Čikarová
ZDROJ: REGAL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů