Pátek, 29. března 2024

Kontroly chemických přípravků a látek - žíraviny a bazénová chemie

Kontroly chemických přípravků a látek - žíraviny a bazénová chemie

Na základě negativních zkušeností z předchozích let pokračovala Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) i v roce 2011 v kontrolách výrobků, které představují chemické riziko pro spotřebitele, zejména žíravých přípravků určených k čištění v domácnosti a bazénové chemie. Po celé České republice inspektoři náhodně zkontrolovali 57 výrobků a uložili 12 pokut v celkové výši 280 000 Kč.

Při kontrolách zjistili především chyby v označování chemických látek a přípravků. Kontrolované společnosti nesprávně uváděly výstražné symboly, které označují nebezpečnost výrobku. Dalším nejčastějším porušením bylo chybné znění standardních vět, které označují specifickou rizikovost, tzv. R-věty a chybné znění standardních pokynů pro bezpečné zacházení, tzv. S-věty. V mnoha případech tyto věty na označení výrobků chyběly, nebo nebyly uvedeny v českém jazyce, případně jejich znění nebylo v souladu s předpisem k chemickému zákonu. Inspektoři také zjistili chyby při zpracování bezpečnostních listů a v provedení uzávěrů některých obalů, které měly být odolné proti otevření dětmi.

"Ze zjištěných skutečností mohu říci, že lepších výsledků, co se týče správného balení, značení a klasifikace chemických látek a přípravků, dosáhly kontroly výrobků ze sortimentu bazénové chemie. Odpovědné osoby, které je uvádějí na trh v České republice, více dohlížejí na správnost zejména balení a značení těchto výrobků i z toho důvodu, že se často jedná o biocidní přípravky, na které se vztahují další specifické požadavky na označování", říká Petr Havelka, náměstek ředitele ČIŽP.

Kontroly ČIŽP na jedné straně odhalily neznalost chemického zákona a nařízení REACH, na druhé straně vedly k osvětě subjektů v distribuční síti a přispěly tak ke správnému způsobu balení a značení nebezpečných chemických látek a přípravků, které jsou uváděny na trh běžnému spotřebiteli.

Ivana Awwadová,mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů