Středa, 24. dubna 2024

Přerované mohou na Štědrý den přichystat vánoční strom pro ptáky

Přerované mohou na Štědrý den přichystat vánoční strom pro ptáky

Obyvatelé Přerova i okolí se i letos budou moci podílet přímo na Štědrý den na výzdobě netradičního vánočního stromu pro ptáky. Bude stát v prostorách tamní ornitologické stanice a s výrobou ozdob budou lidem pomáhat její pracovníci. Zdobení ptačího vánočního stromku má ve městě tradici a každoročně se do ní zapojují desítky lidí. Letos se akce uskuteční posedmé.

"Budeme vyrábět nejrůznější ozdoby pro ptáky. Nachystány budou semínka či lůj. Nejrůznější laskominy budeme napichovat pro ptáky na špejle. Oblíbené jsou také vánoční šišky, které se namočí v roztaveném loji a obalí se semínky jako prosem, slunečnicemi nebo mákem," řekl dnes ČTK vedoucí ornitologické stanice Josef Chytil.

Vyrobené ozdoby budou moci lidé pověsit na vánoční jedli stojící u stanice. Podle ornitologů tím připraví štědrovečerní hostinu především pro sýkorky, brhlíky, kosy, ale i strakapouda, kteří do prostor stanice pravidelně zalétávají. "Přichází k nám kolem 50 lidí, většinou jsou to rodiče s dětmi, kdy často jeden z partnerů zůstává doma a čas využívá například ke zdobení stromku či chystání dárků," doplnil Chytil.

Do prostor ornitologické stanice mohou zájemci vyrazit na Štědrý den od 10:00 zhruba do 13:00. Kromě přípravy netradičních ozdob se mohou návštěvníci dozvědět i informace ze života ptáků a jejich jídelníčku.

Ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově je jediným specializovaným muzejním pracovištěm v tuzemsku. Stanice vlastní jednu z nejvýznamnějších ornitologických sbírek v zemi. Má zhruba 12.000 sbírkových předmětů čítajících především vycpané ptáky, jejich vejce, hnízda, ale i ostatní živočichy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů