Čtvrtek, 28. března 2024

Čína:EU by povolenkami pro aerolinky mohla vyvolat obchodní válku

Čína:EU by povolenkami pro aerolinky mohla vyvolat obchodní válku

Plán Evropské unie na zavedení emisních povolenek pro letecké společnosti by mohl rozpoutat obchodní válku. Uvedla to dnes podle agentury Reuters čínská média. Evropský soudní dvůr ve středu rozhodl, že EU může do systému emisních povolenek zahrnout všechny aerolinky využívající evropská letiště, tedy i firmy sídlící mimo unii.

"Je to obchodní bariéra ve jménu ochrany životního prostředí," uvedla oficiální čínská zpravodajská agentura Nová Čína. "Bude obtížné vyhnout se obchodní válce," dodala. Upozornila, že plán EU poškodí cestující i celé odvětví letecké přepravy.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že se nadále staví proti záměru EU jednostranně zavést emisní povolenky pro letecké společnosti. Vyzvalo unii k jednáním o dalším postupu s ostatními zeměmi. "Řada zemí vyjádřila odpor vůči tomuto systému EU. Doufáme, že evropská strana bude postupovat prozíravě," dodalo.

Evropská unie v březnu rozhodla, že všechny aerolinie, které létají na její území, se stanou od ledna příštího roku součástí systému obchodování s emisními povolenkami. Unie tak chce přimět letecké společnosti k omezení zplodin ze spalování paliva a přispět k boji proti globálnímu oteplování.

Proti plánu EU se v červenci postavily americké aerolinie. Jejich protest podpořily i další země, včetně Číny a Indie. Evropský soudní dvůr ale ve středu odmítl argumenty odpůrců, podle kterých plán narušuje státní suverenitu a odporuje mezinárodním smlouvám o letecké přepravě. Letecké společnosti mají do roku 2020 dostávat 85 procent povolenek zdarma a nakupovat 15 procent.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů