Čtvrtek, 28. března 2024

Pamatujete na Novikov?

Pamatujete na Novikov?

Nejspíš jste to také viděli. Když vám na chirurgii něco sešijí, na závěr to zamáznou takovou zelenou vodičkou, která ztuhne a až bude rána zahojená, sama odpadne. Pokud jí ovšem nepomůžete dřív; to se ale nedoporučuje. Když jsem ji viděl naposled, ptal jsem se sestřičky, co že to je a k čemu to slouží. Prý se jmenuje Novikov a slouží jako krytí ran a zároveň dezinfekce. Zázračná věc, ale pro mě je to stále málo informací, tedy vzhůru na Internet.

Novikov, přesněji Solutio Novikov je obchodní název pro míchaný preparát, roztok, který obsahuje 1% briliantové zeleni, kolodium a etanol. Má účinky bakteriostatické a fungistatické, tedy potlačuje výskyt bakterií a plísní, což je u otevřených ran velmi užitečné (zdroj iLékárník). Na stránkách lekarstwo.ru je složení rozepsáno i do počtu gramů, které je potřeba smíchat: 0,913 g briliantové zeleni, 0,913 g 96% etanolu, 91,325 g kolodia (přidávají navíc ještě 4,566 g taninu a 2,783 g ricinového oleje).

Schéma k vzorci di-(p-dietylamino)-trifenyl karbinolanhydrid sulfát najdete v on-line katalogu Sigma-Aldrich (zcr, díky za upozornění), stejně jako další podrobnosti, jako že účinkuje proti grampozitivním bakteriím a že její použití v alkoholovém roztoku pro lékařské účely je známé z Ruska a východní Evropy (zdroj).

Od znalosti složení se již dá odrazit, k briliantové zeleni rychle získáme synonymum "Viride nitens", případně anglický překlad "brilliant green", a k němu zase stručný popis: indikátorové barvivo, které v kyselém prostředí zežloutne a krom toho funguje jako povrchově protizánětlivá a bakteriostatická látka (

Proč potlačuje bakterie a plísně? Nejspíš nabourává buněčné membrány, ale je to je jen můj odhad, pokud někdo více víc, prosím o doplnění do komentářů. Účinné činidlo to bude, například někde v článku "Antiseptic Prophylaxis and Therapy in Ocular Infections"(pdf) se podle Google vyskytuje věta "The stain brilliant green in a 1% aqueous solution is effective in vitro;. even in an 0.01% solution it completely inhibits S. aureus, S. faecalis, E. coli", tedy že dokonce i 0,01% roztok briliantové zeleně kompletně potlačí výskyt zmíněných bakterií (stafylokokus aureus, stafylokokus faecalis a escherichia coli). Zrovna agresivní stafylokoky jsou častou příčinou tzv. operačních infekcí.

Kolodium, druhá složka, která tvoří většinu kapaliny, zajišťuje vlastní vytvoření nepropustného povlaku, "krytí". Podle encyklopedie Seznamu, čerpající z encyklopedie Ottovy, jde o "roztok nitrované celulosy ve směsi alkoholu a éteru". Přidáním ricinového oleje (viz. výše) vzniká elastické kolodium, které "se v lék. užívá ke krytí ran, exkoriací a popálenin, k potahování pilulek."

ZDROJ:http://blog.wuwej.net

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů