Sobota, 20. dubna 2024

Asociace odpadového hospodářství dostala od ÚOHS pokutu 396.000

Asociace odpadového hospodářství dostala od ÚOHS pokutu 396.000

Česká asociace odpadového hospodářství dostala od antimonopolního úřadu pokutu 396.000 korun za ovlivňování cen v oboru. Pokuta je pravomocná. Asociace pochybení uznala a proti rozhodnutí se neodvolala. Pokutu má zaplatit do konce ledna, zjistila ČTK z webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Úřadu vadilo, že asociace v letech 2004 až 2008 pravidelně stanovovala a vyhlašovala očekáváný procentní nárůst cen v oboru. Ten pak rozesílala svým členům a konkurenci. Podle úřadu tento postup vedl k narušení hospodářské soutěže.

Asociace má kolem stovky členů. Jsou mezi nimi i klíčové firmy v oboru. Vypočítaný index nárůstu nákladů měl pro ně informativní funkci. Členové asociace jej podle ÚOHS dál využívali při jednání s klienty na podporu svých návrhů na modifikaci ceny. Někteří prohlášení asociace zasílali i svým zákazníkům.

"Obzvláště nebezpečné pro hospodářskou soutěž jsou nejrůznější snahy sdružení soutěžitelů směřující k ovlivňování cen, obchodních podmínek apodobně u svých členů. I jen pouhá existence adresného cenového doporučení ze strany sdružení vede k tomu, že následné chování soutěžitelů na trhu nevyplývá z jejich samostatné a nezávislé úvahy, nýbrž je ovlivněno ze strany sdružení," uvedl ÚOHS ve svém rozhodnutí.

Asociace za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže mohla dostat od ÚOHS pokutu až deset milionů korun. Úřad konstatoval, že porušení zákona, které řešil, bylo velmi závažně. Nejdříve sankci vyměřil na téměř půlmilionovou. Vzhledem k tomu, že asociace své pochybení uznala, snížil ji o 20 procent.

Filip Vrána

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů