Středa, 17. dubna 2024

Krutým chovatelům by mohlo hrozit zabavení zvířat a zákaz chovu

Krutým chovatelům by mohlo hrozit zabavení zvířat a zákaz chovu

Vláda souhlasí s návrhem, aby lidem, kteří týrají zvířata, stát mohl tato zvířata zabavit, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další držení. Kabinet dnes schválil novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, novináře o tom informoval premiér Petr Nečas (ODS). Souběžná novelizace zákona o policii má umožnit policistům vstup do obydlí kvůli podezření na týrání zvířete.

Sankce v podobě zákazu chovu zvířat má podle ministerstva zemědělství snížit administrativní náklady obecních úřadů. Norma podle premiéra obsahuje také zvýšení poplatků za vyřízení dokladů k chovu vybraných druhů a schválení žádostí o převoz.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben ČTK v úterý řekl, že i v současnosti je možné zvíře tyranovi odejmout a umístit jej do náhradního zařízení. Zvíře však stále zůstává majetkem původního majitele, který si někdy po čase pro zvíře přijde a bere si jej zpět. Umožnění vstupu policistů do domů při podezření, že v něm trpí zvířata, by podle Dubna pomohlo například k záchraně zvířat, jejichž majitel skončil ve vězení nebo zemřel. Policisté v současnosti mohou při podezření z týrání vstupovat jen do chovných zařízení.

Novela také stanovuje požadavky na vzdělání a kvalifikaci osob, které usmrcují zvířata nebo pracují s pokusnými zvířaty. Upřesňuje také požadavky pro udělení povolení k rituálním porážkám zvířat nebo upravuje ochranu zvířat pro vědecké účely.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů