Úterý, 16. dubna 2024

Nedánov - rozhledna u ropného vrtu

Nedánov - rozhledna u ropného vrtu

Dřevěná stavba rozhledny s kovovými prvky měří k vrcholu 26 m. Její umístění na Nedánově umožňuje návštěvníkům výhled do širokého okolí. Po Pálavě je Nedánov nejvyšší přístupná turistická vyhlídka na jih od Brna.

Vrchol Nedánov se nachází ve výšce 368 m n.m. Stojí vedle místa bývalého průzkumného vrtu hlubokého pět a půl kilometru. Ropa sice nebyla nalezena ale díky vrtu je znám přesný geologický profil zdejší krajiny. Projekt rozhledny navrhl Ing. Antonín Olšina. Její základní kámen byl položen v květnu 2006, otevřena je od 12. července 2009.

Na severozápadě je vidět Brno jako na dlani s okolními kopci Drahanské vysočiny, jižnímu směru dominují vrchy Pálavy se zrcadlící se vodní hladinou Novomlýnských jezer pod nimi. Východ a jihovýchod lemují vrcholky Bílých a Malých Karpat pod nimiž leží obce a městečka slovenského Záhoří. Na severu a severovýchodě vystupují kopce Ždánického lesa s dominantou vrchu Strážov a tmavé zalesněné obrysy Chřibů.

ZDROJ: www.kudyznudy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů