Pátek, 29. března 2024

O Car sharingu

Car-sharing je služba, která svým zákazníkům umožňuje využívat automobil, aniž by jej museli vlastnit, či se starat o jeho provoz a údržbu.

O Car sharingu

Služba tak doplňuje nabídku veřejné dopravy o možnost využívání individuálních jízdních prostředků.

Pokud člověk automobil vlastní, má tendenci jej také co nejvíce využívat. Každým použitím automobilu se jeho vstupní investice stává výhodnější: tzv. fixní náklady (pořizovací cena vozidla, pojištění, údržba a další platby, které musí hradit, aniž by s vozem vůbec vyjel) se rozpočítávají na více kilometrů, a jsou tak s každým dalším ujetým kilometrem nižší. Při rozhodování, jaký způsob dopravy zvolit, poměřuje majitel vozu obvykle jen cenu za pohonné hmoty s cenou jízdenky. Zákazníci car-sharingu vidí celkovou cenu ujetého kilometru, a proto pokaždé znovu zvažují, zda je použití motorového vozidla racionální. Auto si pak půjčují jen ve chvíli, kdy je opravdu nezbytně potřebují. Studie ukazují, že zákazníci car-sharingu jezdí méně často a najezdí méně kilometrů, než když se rozhodnou koupit si vlastní automobil. Méně ujetých kilometrů, méně jízd a méně zaparkovaných automobilů znamená menší zatížení města. Nižší počet lépe využívaných automobilů znamená též menší zatížení životního prostředí i při jejich výrobě a likvidaci.

Jak car-sharing funguje ?

Car-sharing provozuje obvykle pro tento účel vytvořená organizace nebo instituce, u níž se zájemci zaregistrují. Uživatelé služby většinou platí dva druhy poplatků - paušální účastnický poplatek a platbu za půjčení automobilu (obvykle ujeté kilometry + hodinová sazba). Zapojení do systému umožňuje přístup k vozidlům v dané lokalitě. Když zákazník auto potřebuje, vybere si z nabídky dostupných vozů, objedná si jej telefonicky nebo po internetu, vyzvedne si klíčky, nebo vůz odblokuje kartou zabezpečovací systémy a jede, kam potřebuje. Po cestě platí u čerpacích stanic elektronickou kartou, která patří do příslušenství každého vozu. Po návratu auto zaparkuje a odhlásí se, čímž opět zapojí bezpečnostní systémy. Vyplní jednoduchou účtenku, jejíž kopii si nechá. Některé car-sharingové systémy už získávají data přes palubní počítač elektronicky, takže účtenka slouží jen pro přehled o ujetých kilometrech. Placení se odehrává měsíční fakturou podle času a ujeté vzdálenosti. Car-sharingová firma se stará o údržbu, opravy, povinné ručení, vyúčtování a další náležitosti.

Kde je možné car-sharing efektivně využívat?

Car-sharing lze účinně využívat jen v některých místech. Obvykle se uvádí, že sdílení vozidel funguje výborně v oblastech s velkou hustotou obyvatel a dobrou obsloužeností veřejnou dopravou, v lokalitách se zpoplatněným parkování, tedy kde si lidé už uvědomují hodnotu veřejného prostoru. Výhodná bývá kombinace využívání vozidel jak pro soukromé, tak i pro firemní účely: Podniky mívají zájem použít vozidlo obvykle během pracovní doby, individuální členové chtějí auto používat obvykle mimo pracovní dobu a o víkendu.

Proč je car-sharing výhodný pro zákazníky?

Car-sharing je levný

Pokud najezdíte méně než 15 000 km ročně, je účast v car-sharingu levnější než auto vlastnit. Je to proto, že o náklady - koupě vozu, opravy, pojištění, povinné ručení, havarijní pojištění, myčka, poplatky za parkování ve městě - se dělíte s ostatními uživateli.

Car-sharing šetří starosti

Nemusíte se starat o opravy, pojištění nebo údržbu auta.

Car-sharing šetří čas

Neztrácíte čas odvážením vozu do autoservisu nebo na technickou kontrolu. Nemaříte čas hledáním parkovacího místa, protože car-sharingová auta mají vyhrazená místa k stání.

Car-sharing je vždy dostupný

Na rozdíl od půljčoven vozidel jsou automobily k dispozici 24 hodin denně. Uzavírání smlouvy, tedy přihlášení za člena systému, absolvuje uživatel jen jednou. Provozovatelé car-sharingu získávají parkovací místa v hustě obydlených oblastech díky podpoře města. Uživatelé tak mají vozy k dispozici v blízkosti bydliště, nemusejí skládat při každém vypůjčení zálohu, fakturace se děje jednou měsíčně. Autopůjčovny účtují půjčovné po dnech, car-sharingové společnosti většinou po hodinách.

Můžete využívat více typů vozidel

Na mnoha místech nabízejí car-sharingové společnosti více typů aut. Malé auto na nákupy, střední na výlet o víkendu, dodávku pro nákup nové skříně, mikrobus pro dovolenou s přáteli. Některé car-sharingové systémy zajiššují jen základní typ vozidel a na další typy mají uzavřeny výhodné smlouvy s půjčovnami vozidel.

Jak je možné, že car-sharing šetří životní prostředí?

Každý vlastník automobilu má tendenci auto co nejvíce používat: Pořizovací náklady a další povinné platby se tak rozpočítávají na větší počet kilometrů. Čím více majitel auta jezdí, tím nižší jsou jeho průměrné náklady na kilometr. Chce tedy využívat auto co nejvíce a významně jej to ovliv ňuje při rozhodování, jaký způsob dopravy zvolí. To se ovšem velmi negativně projevuje na stavu životního prostředí. Jiné rozhodování stojí před uživatelem car-sharingu: Ačkoliv má stejnou možnost automobil využívat, jako kdyby auto vlastnil, lépe vidí skutečné náklady na každý ujetý kilometr a rozhoduje se tak svobodně mezi různými nabídkami dopravy - veřejná doprava se tak stává reálně zvažovanou možností.

Více místa

Automobil vlastněný jedním majitelem bývá v provozu v průměru jen něco přes hodinu denně. Každé auto car-sharingu využívá v průběhu doby několik uživatelů, a proto dokáže nahradit 5 až 6 soukromých nebo firemních vozidel. Lepším využitím vozidel pro podnikové i soukromé potřeby se šetří energetické a materiálové vstupy nutné k výrobě aut i parkovací plochy ve městech, které mohou namísto toho sloužit jako parky a místa odpočinku.

Lepší vzduch

Uživatelé car-sharingu využívají pro své cesty i jiné dopravní prostředky - jdou pěšky, jedou na kole nebo veřejnou dopravou - a za volant usedají méně často než majitelé automobilů. Studie provedená Švýcarským úřadem pro energii ukazuje, že bývalí majitelé automobilů, kteří začali využívat car-sharing, snížili svou spotřebu energie při dopravě o 50 %. Samozřejmě pokles spotřeby energie je spojen se snížením znečištění ovzduší , hlukových zátěží i s poklesem dopravních nehod.

Úspory při výrobě a recyklaci

Lepší využití vozidel po dobu jejich životnosti snižuje zátěž životního prostředí spojenou s výrobou a likvidací vozidel.

Proč se car-sharing osvědčuje jako partner veřejné dopravy?

Spolupráce car-sharingu s provozovateli veřejné dopravy vytváří situaci, při které oba partneři získávají. Podoba spolupráce může být různá - ale jedním z nejčastějších způsobů je kombinovaná jízdenka, která se osvědčila na mnoha místech. Např. v Brémách si kombinaci s roční jízdenkou vybrala celá třetina zákazníků car-sharingu. Část zákazníků navíc přešla z měsíčního předplatného na celoroční, což je pro provozovatele veřejné dopravy výhodné. V jiných místech zajistil služby car-sharingu operátor veřejné dopravy.

Kde najdete car-sharing?

V Evropě car-sharing s úspěchem provozují firmy:

... i jinde

Snižovat závislost na vlastních automobilech se daří i v Kanadě a v USA (firmy ZIPCAR, Flexcar, Autoshare Toronto, City CarShare a další). Od skromných a svépomocných družstevních začátků na konci osmdesátých let (Švýcarsko, Německo) se služba profesionalizovala, začala spolupracovat se systémy veřejné dopravy a díky prokázaným přínosům ji začala podporovat řada měst. Například na konci roku 2005 vyhradil Washington D.C. 50 míst pro místní firmy Zipcar a Flexcar a dalších 50 míst chce vyhradit v prvních měsících roku 2006.

ZDROJ: Nadace Partnerství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů