Úterý, 23. dubna 2024

Ledová data na ťuknutí

Ledová data na ťuknutí

Nová aplikace CryoSat pomáhá objevit tuto "ledovou misi" ESA, sledovat cestu družice v reálném čase a získávat přístup k nejnovějším datům. Satelit CryoSat měří sílu polárních ledovců v oblasti Grónska a Antarktidy stejně jako monitoruje změny v jejich síle.

Aplikace CryoSat pro iPhone a iPad - nazvaná CryoSatApp - je nyní k dispozici skrze on-line službu Apple App Store.

Hlavní menu aplikace CryoSatApp poskytuje přístup do čtyř základních menu programu: popisu mise, trojrozměrného modelu družice, sledování polohy a vizualizace dat.

V první sekci mohou uživatelé jednoduše najít informace o samotné misi CryoSat, a to včetně obrázků, videí, archivovaných zpráv a vysvětlení toho, jak družice získává a k dalšímu vyhodnocení předává data.

Volba "Trojrozměrný model" nabízí uživateli možnost detailně si prohlédnout konstrukci satelitu a seznámit se s jeho přístroji. Z nich je nejdůležitější radarový výškoměr pro měření síly ledového příkrovu.

Informace o aktuální pozici družice CryoSat (včetně viditelnosti jednotlivými pozemními stanicemi) jsou automaticky aktualizovány. Uživatelé mohou také sledovat přesnou polohu satelitu v závislosti na aktuální geografické pozici zařízení iPhone nebo iPad.

Ovšem nejunikátnější vlastností aplikace je její schopnost pracovat se skutečnými vědeckými daty. Uživatel díky ní získá přístup ke všem dosavadním měřením provedeným družicí CryoSat, ale také má možnost si tyto výstupy vizualizovat do podoby vertikálního profilu vybrané oblasti.

Všechny geofyzické parametry uložené v produktu CryoSat mohou být jednoduše zobrazené pouhým dotekem prstů bezprostředně poté, co jsou vygenerované a odeslané na Zemi. Uživatelé si mohou vybrat určitý čas nebo oběžnou dráhu, z nichž chtějí získat data - a následně se mohou podívat na zvolený profil.

Jedná se o pozoruhodný nástroj pro studenty i vědce, kteří mají zájem o data vytvořená v rámci mise CryoSat.

ESA má totiž novou politiku týkající se dat dálkového průzkumu Země (Earth Observation Data Policy), který umožňuje otevřený a bezplatný přístup k družicovým datům.

CryoSat-2 už od svého startu v dubnu 2010 sbírá data, s jejichž pomocí se výrazně zlepšuje naše chápání vztahů mezi ledem a klimatem.

V červnu 2011 byla díky jeho práci zveřejněna historicky první mapa síly ledu v Arktidě. Tím se vytvořil základ pro sledování proměn ledu v následujících letech.

Další informace naleznete v české sekci webu ESA.

ZDROJ:http://www.spacedepartment.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů