Pátek, 29. března 2024

NASA vyvíjí roboty poháněné energií z mikrobů

NASA vyvíjí roboty poháněné energií z mikrobů

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyvíjí roboty, které by poháněla energie získaná z kolonie mikrobů. Informoval o tom server Space.com, podle kterého by takové přístroje mohly zbavit kosmický výzkum závislosti na síle slunečního záření či na jaderném palivu.

"Ať už nám jde o satelity nebo o průzkum planet, energetický systém nezávislý na postavení Slunce, na střídání dne a noci a na nebezpečných materiálech... by mohl otevřít dveře k delším vědeckým misím," řekl Gregory Scott z NASA. Jeho tým chce do deseti let vytvořit prototyp robota, který by plně poháněly bakterie.

Vědci vycházejí z toho, že kolonie mikrobů potřebuje pro svou existenci jen malé dávky cukru. Mikroorganismy při jeho zpracovávání vydávají elektrické impulzy, které by bylo možné využít pro pohánění robota. Kolonie přitom může při dostatečné zásobě potravy existovat téměř neomezenou dobu.

NASA by mohla roboty poháněné energií z mikrobů využít k průzkumu odlehlých oblastí sluneční soustavy, kde už lze jen obtížně získat energii ze solárních panelů.

Vývoj robotů ale podle vědců potrvá ještě roky. Současné prototypy baterií poháněných bakteriemi váží asi 16 kilogramů. Aby je bylo možné využít při vesmírném výzkumu, bude nutné snížit jejich hmotnost na jeden kilogram. Vědci také musejí vyřešit způsob, jak ochránit mikroby před vesmírným zářením a extrémními teplotami, které by mohly kolonii zahubit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů