Čtvrtek, 28. března 2024

Nová vědecká publikace popisuje všech 2230 druhů motýlů z Podyjí

Nová vědecká publikace popisuje všech 2230 druhů motýlů z Podyjí

Podyjí na Znojemsku je domovem bezmála 2230 druhů motýlů a patří tak k nejvýznamnějším motýlím lokalitám v republice. Těmto živočichům je věnována nová publikace Motýli Národních parků Podyjí a Thayathal. Vyšla za podpory Evropské unie a je ke stažení na internetových stránkách parku. Jsou v ní i dva nově popsané druhy motýlů pod názvy monopis neglecta a blastobasis pannonica, objevené teprve loni, řekl dnes ČTK Robert Stejskal ze správy Národního parku Podyjí.

Podrobný výzkum v uplynulých letech ukázal, že v Podyjí 17 druhů motýlů od roku 1950 vymřelo. Zástupce dalších 27 se již asi 30 let nepodařilo nalézt, a řadí se tak mezi nezvěstné. Šance na jejich návrat jsou ale velké. Překvapením je loňské popsání dvou nových druhů. Jde o malé a barevně nepříliš výrazné motýly.

Vědci bádali při tvorbě publikace nejen v Národním parku Podyjí na Znojemsku, ale i v sousedním parku Thayathal, který k němu přiléhá z dolnorakouské strany hranice. Ukázalo se, že na té moravské v Podyjí je druhové zastoupení dvakrát větší.

Patrně nejvíce motýlů lze podle ochranářů nalézt u vinohradu Šobes na Znojemsku, který patří podle odborníků k nejkrásnějším a nejlepším moravským vinicím. Bohaté zastoupení mají u Hnanic a Popic a v Dolních Rakousích pak v lokalitě Einseidler.

Publikace obsahuje nejen podrobný popis jednotlivých druhů motýlů, ale i obou parků. Ty nyní připravují další společné vědecké dílo, které se bude věnovat popisu ptáků Podyjí.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů