Sobota, 20. dubna 2024

Barometr kvality života: skládkování vítězí, stát selhává v recyklaci

Barometr kvality života: skládkování  vítězí, stát selhává v recyklaci

Česká republika i navzdory mírnému zlepšení nadále recykluje pouhých 24 procent komunálního odpadu - ačkoli úspěšné evropské státy mají několikanásobně lepší čísla. Vyplývá to ze dvou důležitých zpráv, které vládě ve středu (11. 1.) předloží ministr životního prostředí Tomáš Chalupa [1].

Hnutí DUHA proto dnes varovalo, že ministři by si zprávy neměli pouze přečíst a uložit do šuplíku, ale hlavně přijít s konkrétními programy, které rozhýbou recyklaci, pročistí smog a vylepší zdravotní stav lesů.

Ministr životního prostředí ve svých zprávách pro vládu také varuje, že:

o Zdravotní stav lesů - takzvaná defoliace - je u nás nejhorší v Evropě [2].

o 48 % lidí žije v místech, kde množství škodlivých mikročástic prachu ve vzduchu překračuje hygienické limity [3].

o Na silnicích přibývá kamionů [4].

Německo, Nizozemsko, Belgie a jiné evropské státy nyní už recyklují více než 60 procent svých odpadků. Hnutí DUHA proto prosazuje do zákona o odpadech takzvanou recyklační slevu: obce, které hodně recyklují, by měly mít menší poplatky za skládkování zbytkového odpadu. Recyklační sleva by motivovala radnice a obecní úřady, aby zajistily, že třídit odpad bude nejen správné, ale také snadné.

Hnutí DUHA také navrhlo:

o Nový Program energetické nezávislosti, který pomůže domácnostem vyměnit špinavá uhelná kamna na čisté vytápění, například kotle na biomasu.

o Reformu lesního zákona, která zajistí zdravé hospodaření v lesích, hlavně větší výsadbu listnatých a smíšených porostů, které jsou odolnější vůči škůdcům a výkyvům počasí než smrkové monokultury.

o Vylepšení mýtného tak, aby motivovalo firmy dovážet zboží po železnici raději než kamiony - nebo rovnou nakupovat od místních dodavatelů.

Chalupovy zprávy přitom upozorňují, že některá čísla se výrazně vylepšují. Více a více lidí si na střechy instaluje solární kolektory nebo kotle na biomasu k čistému ohřívání vody a vytápění [5], přibývá ekologického zemědělství [6] a máme docela dobré výsledky v recyklaci jednoho druhu odpadků: plastových a papírových obalů ze zboží [7].

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
"Ministři musí vedle á - dusíme se smogem, recyklovatelné suroviny končí na skládkách, lesy chřadnou - říci také bé, totiž co s tím udělají. Neměli by zprávy pouze přečíst a uložit do šuplíku, nýbrž přijít s novými zákony a konkrétními programy, které rozhýbou recyklaci, pomohou lidem pořídit si čisté vytápění nebo vylepší zdravotní stav lesů."

"Nejde o suché statistiky, nýbrž o naše zdraví a kvalitu života. Navíc vysoká energetická a surovinová náročnost oslabují ekonomiku."

"Ačkoli se někdy mylně říká, že patříme mezi mistry v třídění odpadu, ve skutečnosti v recyklaci kulháme daleko za úspěšnými evropskými státy. Ministr Chalupa by měl v novém zákoně zavést takzvanou recyklační slevu - obce, které hodně recyklují, budou mít menší sazbu poplatků za skládkování odpadů. Bude radnice motivovat, aby třídit odpadu bylo nejen správné, ale také snadné."

Kontakty:
Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů