Úterý, 16. dubna 2024

Analýza ekologického zatížení bývalé Poldi potrvá dva roky

Analýza ekologického zatížení bývalé Poldi potrvá dva roky

Kladno vybralo zhotovitele analýzy starých ekologických zátěží v areálu bývalé Poldi. Za podrobný průzkum třísethektarové průmyslové oblasti město zaplatí 48 milionů korun, většinu peněz uhradí z evropských dotací. Analýza potrvá dva roky. Měla by odhalit, jaké jsou v areálu problémy, a navrhnout jejich řešení. Novinářům to dnes řekl primátor Dan Jiránek (ODS). Poté město požádá o dotace na sanaci území, která by mohla začít nejdříve po roce 2015.

Studie by podle Jiránka měla zejména odpovědět na to, do jaké míry je území kontaminováno odpadem, který zde v minulosti vznikal při provozu těžkého průmyslu. "Jednak je to důležité kvůli potenciálním investorům, jednak je to důležité, abychom věděli, co tam v tom podzemí je," podotkl Jiránek. Město chce v jedné části bývalé Poldi vytvořit obytnou zónu, oddělenou pásem zeleně. Ve zbytku areálu plánuje vznik průmyslové zóny, zaměřené především na drobnější výrobu. Sanace celého území se může vyšplhat až na 1,5 miliardy korun.

Průzkum areálu udělá sdružení firem AR Kladno Vodní zdroje a Aquatest, které podalo nejnižší nabídku. Odborníci se podle Jiránka zaměří na historii celého území, budou také provádět vrty v prostorách bývalých kalíren nebo elektrárenských provozů. Studie by prý kromě ekologických zátěží měla zjistit také přesnější odhad nákladů na sanaci i to, jestli je vůbec možné území rekultivovat. "Jestli chceme s areálem něco udělat, tak je tohle naprostý základ," prohlásil Jiránek.

Město v minulosti nechalo podobnou analýzu zpracovat na menším prostoru v areálu bývalé huti Koněv, kde má vzniknout obytná zóna. Studie zjistila, že ekologické zátěže mohou z dlouhodobého hlediska ohrožovat zdraví lidí. Město kvůli tomu v lednu podle Jiránka požádá o dotace na sanaci. Pokud je získá, tak ještě letos vypíše tendr. Cena sanace se odhaduje na částku kolem 150 milionů korun. "Je to rozhodně jedno z více zatížených území," dodal Jiránek. Podle něj budou v některých dalších částech bývalé Poldi menší problémy s ekologickými zátěžemi. Předpokládá, že "menší sanace" začne již příští rok.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů