Středa, 17. dubna 2024

MŽP: Kontroly kotlů v bytech by byly až poslední možností

MŽP: Kontroly kotlů v bytech by byly až poslední možností

Úřední kontroly kotlů v domácnostech by byly až poslední možností řešení situace, kdy lidé spalují například odpady, a znečišťují tím životní prostředí. Na dnešním zasedání sněmovního ekologického výboru to zdůraznil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Ministerstvo patrně navrhne přidat ustanovení o možnosti kontrol kotlů a o sankcích do předlohy o ochraně ovzduší, kterou budou poslanci projednávat ve druhém čtení.

Kontrola topenišť by podle návrhu ministerstva potom, co by selhaly všechny ostatní možnosti napravit situaci, například domluvou. "V extrémních případech jsou obce bezmocné," uvedl Chalupa. Úředníci by mohli vstoupit jen do vymezených míst domácností při jasně definovaném důvodném podezření a po zahájení správního řízení.

Způsob možnosti provedení prověrky sepsalo ministerstvo za pomoci odborníků za ústavní právo. Jde totiž o prolomení práva domovní svobody. Na stejné úrovni jako domovní svoboda je ale prý právo na ochranu životního prostředí a na zdraví lidí.

Prověrky by mohli podle návrhu provádět úředníci pověřených obcí, mohli by si přizvat odborníky. V případě prohřešku nebo odepření vstupu do bytu by lidem hrozila až padesátitisícová pokuta.

Nový návrh zákona o ochraně ovzduší by měl platit od letošního července. Očekává se, že poslanci navrhnou provést v předloze řadu změn. Norma má více než dosavadní zákon zacílit na znečišťovatele včetně malých zdrojů. Předloha například mění poplatky za znečištění a nadále počítá s možností vymezování nízkoemisních zón ve znečištěných městech, lázeňských městech a obcích v chráněných územích a se změnou v plánování omezení emisí.

Nová opatření se dotknou i domácností. Malé kotle uváděné na trh budou muset mít v budoucnu výrazně nižší emise než v současnosti a zřejmě podraží. Zákon také zakáže spalování nekvalitních paliv. Chalupa zdůraznil, že zákaz topení veškerými pevnými palivy se nechystá.

Krajské úřady budou mít zákonnou možnost zpřísnit provoz zdroje, který bude kvalitu ovzduší v oblasti prokazatelně zhoršovat. Díky kompenzačním opatřením se na území nebudou zvyšovat emise kvůli novým provozům, staré se budou muset odstavit. Firmám, které by rázně snížily množství emisí, chtějí autoři návrhu zákona nabídnout zvýhodněné sazby poplatků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů