Čtvrtek, 25. dubna 2024

Další čerpací stanice na CNG v Ostravě a v Úpici u Trutnova

Další čerpací stanice na CNG v Ostravě a v Úpici u Trutnova

Společnosti Vemex a Gascontrol dnes otevírají stanici CNG v Ostravě - Muglinově. Čerpací stanice je součástí klasické čerpací stanice Lukoil. Další čerpací stanici otevře tento pátek společnost E. ON, tentokrát v Úpici u Trutnova.

Během ledna pak přibude do rostoucí domácí sítě CNG ještě nová veřejná CNG stanice v Terezíně, kterou zprovozní společnost Bonett Bohemia. Ta se stane 37. veřejnou čerpací stanicí CNG pro motorová vozidla. "Během roku předpokládáme otevírání dalších nových CNG stanic, na jaře například přibude CNG stanice v Žebráku," říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie a dodává: "Že je CNG nyní nejrozšířenějším a nejatraktivnějším alternativním palivem potvrzuje i veřejná zakázka České pošty vypsaná v prosinci na 412 vozidel s pohonem na CNG."

Na podzim loňského roku bylo v České republice registrováno přes 3250 vozidel na CNG, tento druh pohonu využívá například DHL v Praze, Ostravě i Olomouci, dále komunální vozy Pražských služeb, polovina všech vozidel Městské policie v Ostravě, přes 340 městských autobusů a minibusů. Podle České plynárenské unie se hodlá vozům na CNG začít věnovat také Škoda, která dosud sázela pouze na LPG.

"V tuto chvíli neexistuje jiné alternativní palivo, které by mělo 13,5 milionu uživatelů po celém světě a nabídku více než stovky vozů sériové výroby nejméně patnácti značek, jako jsou například Mercedes-Benz, Volkswagen, Fiat či Opel," argumentuje Markéta Schauhuberová.

Výhodami CNG jsou především ekologie a ekonomika provozu. Za několik posledních let se technický vývoj v oblasti CNG vozidel posunul natolik, že dnes mohou sériově vyráběné CNG vozy ujet až 940 km na jednu provozní náplň a cena paliva za ujetý kilometr činí pouze 1 Kč. "Při současném zdražování klasických pohonných hmot až na 36 Kč za litr představuje 16 až 17 Kč za jeden kubický metr CNG bezkonkurenční cenu," dodává Schauhuberová.

Zdroj: www.ifleet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů