Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Tomáš Chalupa jednal s ministrem nerostných surovin a energetiky Mongolska

Ministr Tomáš Chalupa jednal s ministrem nerostných surovin a energetiky Mongolska

Ministr Tomáš Chalupa se setkal s mongolským ministrem nerostných zdrojů a energetiky Dashdorjem Zorigtem. Hlavním tématem jednání byla oblast nerostných surovin a jejich těžba.

Ministr Tomáš Chalupa ocenil především velmi dobré vztahy obou zemí a dosavadní spolupráci v oblasti geologického mapování a hydrologie, na kterou lze v budoucnu navázat. V této souvislosti zmínil možnost spolupráce s českými odborníky v oblasti zajištění vodních zdrojů pro udržitelnou těžbu nerostných surovin v poušti Gobi, zejména v okolí města Sainshand. Ministr Chalupa také připomněl vysokou expertní úroveň a aktuální působení českých firem v Mongolsku.

Mongolský ministr Dashdorj Zorigt vyzdvihl spolupráci s Českou geologickou službou mj. v souvislosti s aktivitami v rámci zahraniční rozvojové spolupráce České republiky v sektoru životního prostředí. Zároveň projevil zájem o zkušenosti České republiky s přípravou legislativy a dalších standardů nutných ke vstupu do Evropské unie. Na závěr setkání ministra Chalupu pozval na návštěvu Mongolska.

Mongolsko stále zůstává prioritní zemí pro zahraniční rozvojovou spolupráci České republiky i v novém programovacím období 2010 - 2017, v němž hraje sektor životního prostředí klíčovou roli. V letech 1997 - 2010 bylo v Mongolsku realizováno 12 rozvojových projektů ČR v gesci Ministerstva životního prostředí v celkovém objemu přesahujícím 8 mil. USD. Projekty byly zaměřeny především na spolupráci v oblasti hydrogeologie, řešení starých ekologických zátěží a odpadového hospodářství.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů