Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Českém lese vznikla nová přírodní památka Šelmberk

V Českém lese vznikla nová přírodní památka Šelmberk

V Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les vznikla nová přírodní památka Šelmberk. Pět zachovalých skalních útvarů s pozůstatky středověkého hrádku leží západně od obce Lesná na Tachovsku. Místo je oblíbeným cílem turistů i cyklistů, sdělila dnes ČTK Jana Juráková ze správy CHKO, která lokalitu vyhlásila přírodní památkou loni v prosinci.

Na ploše jednoho hektaru se zachovaly osamocené skalní výchozy, které jsou součástí rozvadovského žulového masivu. Lokalitu lze podle Jurákové s trochou nadsázky označit za skalní město. Návštěvníci zde naleznou průrvu ve tvaru jeskyně, přírodní viklan či přímé důsledky zvětrávání žuly, jako jsou prohlubně ve tvaru mísy nebo skály ve tvaru cukrové homole. Skalní bloky jsou po miliony let vystaveny působení živlů a zejména mrazové zvětrávání od třetihor utvářelo reliéf krajiny Českého lesa, doplnila Juráková.

Přírodní památka, zvaná také Starý zámek, je pozoruhodná i z botanického hlediska. Mimo jiné zde roste vzácný mech veporka Menziesova, který byl doložen pouze na dvou místech v České republice.

Chráněná krajinná oblast Český les se nachází ve stejnojmenném pohoří na hranicích s Německem. Na území o rozloze bezmála 500 kilometrů čtverečních se nachází 18 přírodních rezervací a 11 přírodních památek. Na zachování přírodních krás zde měl kladný vliv poválečný vývoj v České republice, odsun tamních obyvatel a uzavření značné části hraničního pásma pro veřejnost.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů