Středa, 24. dubna 2024

Hlasování o Projektu desetiletí zahájeno

Na internetových stránkách Teplárenského sdružení České republiky www.tscr.cz bylo zahájeno hlasování veřejnosti v anketě o Projekt desetiletí v soustavách zásobování teplem a chladem. O titul se uchází 10 projektů, které v letech 2001 až 2010 nejvíce přispěly k čistému ovzduší našich měst, k využití obnovitelných zdrojů energie nebo úspoře paliva a tím ke stabilizaci ceny tepla pro domácnosti a ostatní odběratele

Hlasování o Projektu desetiletí zahájeno

Teplárenské sdružení České republiky pořádá již od roku 2002 každoročně soutěž Projekty roku v soustavách zásobování teplem a chladem, ve které se doposud představilo 78 projektů. Pro soutěžní anketu Projekt desetiletí bylo vybráno 10 nejúspěšnějších. Teplárny do nich investovaly přes 5 miliard korun a týkají se soustav, na které je napojeno 150 000 domácností, tedy desetiny domácností zásobovaných teplem z centrálních zdrojů u nás. Do hlasování se může zapojit i veřejnost na stránkách Sdružení www.tscr.cz. Slavnostní vyhlášení ankety proběhne na společenském večeru XVIII. Teplárenských dnů ve středu 25. dubna 2012 v pražském hotelu Step.

"Vzhledem k tomu, že soutěž Projekt roku pořádáme již deset let, je správná chvíle se podívat, co se za tu dobu v teplárenství podařilo a vyhodnotit ten opravdu nejlepší projekt uplynulého desetiletí," uvedl za organizátory tiskový mluvčí Pavel Kaufmann a dodal: "Chceme dát příležitost laické i odborné veřejnosti a také novinářům, aby vybrali svého favorita. Hlasování odborné veřejnosti bylo zahájeno již v minulém týdnu a setkalo se u energetiků s mimořádným zájmem, který nás samotné překvapil."

Telegrafické představení projektů zařazených do ankety:

V Děčíně od roku 2002 využívají pro dodávku tepla geotermální vrty a tepelná čerpadla, poháněná elektřinou z kogeneračních plynových motorů. Účinnost zdroje je úctyhodných 140 %.

V Třebíči po roce 2002 začaly postupně dodávat teplo pro 10 000 domácností Teplárny Sever, Jih a Západ, které k výrobě tepla používají biomasu a nahradily stovku malých kotelen.

Na ekologické teplo Pražské teplárenské soustavy byly od roku 2002 napojeny desetitisíce bytů a další odběratelé Krče, Modřan, Invalidovny, Horních Počernic a Měcholup, Petrovic, Holešovic či Neratovic.

Radnice v Blansku, Boskovicích a Tišnově se společností Zásobování teplem Blansko zmodernizovaly dožívající tepelné soustavy pro více než 6000 bytů a další odběratele.

V Klatovech spustili kotel, který spaluje hnědé uhlí s dřevní štěpkou, zvýšil kombinovanou výrobu elektřiny a tepla a stabilizoval cenu tepla pro domácnosti, ale i další odběratele.

Od roku 2009 vyrábí z 80 000 tun biomasy v krnovské teplárně nový kotel polovinu elektřiny a "zelené" teplo pro 2500 bytů a 10 průmyslových firem ve městě.

Teplo pro novou soustavu zásobující 5300 bytů a další odběratele v Bohumíně bude 20 let dodávat 8 kilometrovým napáječem naše jediná černouhelná elektrárna Dětmarovice.

Projekt COGEN rozšířil kombinovanou výrobu elektřiny a tepla do dalších 10 lokalit v 7 městech a skupina MVV Energie CZ tak ročně vyrobí až 150 GWh zelené elektřiny ekologicky společně s teplem.

S novým kotlem, spalujícím 120 tisíc tun biomasy, vyrábí v Plzni už přes 40 % elektřiny ekologicky. K výrobě zelené energie ročně v Plzni využívají 300 tisíc tun biomasy, které nahradí 150 tisíc tun uhlí.

V žatecké výtopně Perč před rokem zprovoznili novou kotelnu s kombinovanou výrobou elektřiny a tepla s největší jednotkou na spalování biomasy s organickým Rankinovým cyklem u nás.

Podrobný popis projektů je k dispozici na stránkách www.tscr.cz v sekci Aktivity - Projekt roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů