Sobota, 20. dubna 2024

Havárii výletní lodi Costa Concordia zavinil kapitán, potvrdilo rejdařství

Záchranáři včera vyprostili šestou oběť neštěstí, dalších 16 lidí se ještě pohřešuje. Itálie se obává ropné skvrny

Havárii výletní lodi Costa Concordia zavinil kapitán, potvrdilo rejdařství

Potápěči museli včera kvůli špatnému počasí přerušit na několik hodin pátrání po obětech ve ztroskotané italské lodi Costa Concordia, která v pátek najela na mělčinu u ostrova Giglio. Ztížené podmínky mohou také ohrozit odčerpávání pohonných hmot, jejichž únik by mohl způsobit přírodní katastrofu.

Podle společnosti vlastnící loď se kapitán před havárií odchýlil od stanoveného a schváleného kurzu, neštěstí tedy pravděpodobně způsobil lidský faktor.

"Společnost se bude snažit vyjít kapitánovi vstříc a poskytnout mu potřebnou pomoc, ale musíme přiznat skutečnost a nemůžeme popřít lidskou chybu," prohlásil Pier Luigi Foschi, šéf společnosti Costa Crociere. Mezitím se objevily spekulace, podle nichž se kapitán Schettino přiblížil ke břehu, aby pozdravil lidi na ostrově, napsala agentura AP. Podle serveru Weltonline se kapitán snažil přiblížit k ostrovu, aby udělal radost jednomu ze zaměstnanců, který z ostrova pocházel, ale nemohl dostat v daný den dovolenou.

Počet obětí včera stoupl na šest, pohřešuje se 16 lidí. Na palubě lodi je asi 2500 tun pohonných hmot, zatím ale nebyl hlášen žádný únik.

Kapitán Francesco Schettino je obviněn, že opustil potápějící se plavidlo ještě v pátek v noci, zatímco evakuace cestujících končila až v sobotu kolem šesté hodiny ranní. Kapitán obvinění odmítl.

Plavidlo se 4234 lidmi na palubě bylo na cestě po Středomoří, když najelo na mělčinu u ostrova Giglio, který se nachází nedaleko pobřeží jižního Toskánska. V boku lodi se při nárazu vytvořila sedmdesátimetrová trhlina a plavidlo se převrátilo na bok. Jeho polovina zůstala nad mořskou hladinou.


Fotogalerii a videa najdete na zahranicni.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů