Pátek, 29. března 2024

Čeští hasiči se recyklace nebojí

Čeští hasiči se recyklace nebojí

Hasiči na malých obcích nemají na starosti jen hašení případných požárů. Jsou členy "dozorců" veřejného pořádku. Pomáhají doslova na všech frontách a nyní si ke všem stávajícím úkolům přibrali ještě jeden - podporu recyklace. Všechna "esdéháčka", neboli sbory dobrovolných hasičů v ČR, se totiž mohou od dubna loňského roku zapojit do programu "Recyklujte s hasiči", pomoci svým sousedům zbavit se staré pračky, lednice, žehličky a tak dále, a získat za to finanční odměnu od kolektivního systému ELEKTROWIN, který program organizuje.

hasičiČeští hasiči vzali projekt za svůj a v tuto chvíli je do něj zapojeno již 420 SDH. Hasiči ve své obci zorganizují sběr podle svých možností. Scénář akce může například vypadat tak, že lidé z obce svezou vysloužilá elektrozařízení do zbrojnice nebo na určené místo. "Ale k těm, kteří nemají jak spotřebič přivézt, samozřejmě rádi zajedeme," říká František Šánek, starosta registrovaného SDH Návojná. "Poté nahlásíme na infolince počty sesbíraných kusů a svozová firma do týdne přijede a všechno si zdarma odveze. Další měsíc nám pak firma ELEKTROWIN pošle složenkou finanční odměnu. V červnu jsme se navíc v rámci programu zúčastnili soutěže "PIVO" a přímo do naší obce přijel promotým firmy ELEKTROWIN a předal nám výhru 24 plechovek piva. Chlapi ze sboru byli příjemně překvapeni. No uznejte, komu by se to nelíbilo!"

Také velitel SDH Poličná pan Dorčák potvrzuje, že program je prospěšný nejen pro svůj celospolečenský ekologický dopad, ale také pro samotné hasiče a dobrou náladu v obci. "Lidé nám vozí vše, co doma najdou. Je to až k neuvěření, kolik se toho ještě doma skladuje. Lidé mají ve zvyku všechno harampádí uklízet někde do kůlny, stodoly nebo jen tak za garáž. Ani u nás to není výjimkou. Tím, že přišel tento projekt, jsme uklidili vesnici a navíc, z peněz, které za svoz dostaneme, můžeme pro lidi uspořádat třeba hasičský ples. A jak to u nás probíhá...u svozu je i sranda, najdete tam takové kousky a zavzpomínáte na svá dětská léta, kdy jste naposledy takové věci viděli. Je to nostalgie."

Hasiči oceňují, že program je pro ně dobrou příležitostí získat peníze navíc pro chod jejich sboru. Účast na hasičských soutěžích je pro ně finančně náročná, navíc je potřeba obnovovat starší techniku. Proto také některá SDH uspořádala sběr vysloužilých elektrozařízení už několikrát.

"Celý tento program bych hodnotil velmi pozitivně. Nejenže si mnohý sbor tímto projektem rozšířil spektrum aktivit, které pro obyvatele dobrovolní hasiči vykonávají, ale účastí v programu přispěli nemalou finanční odměnou do svých rozpočtů," říká ředitel kanceláře Sdružení hasičů pan inženýr Jana Aulický. "Věřte, že je to skutečná radost, když se Vám podaří uspořádat třeba o letních prázdninách soutěž pro děti nebo jim můžete zakoupit do soutěží potřebné vybavení."

Podle ředitelky zákaznického oddělení ELEKTROWINu Taťány Pokorné lze po půlroce života programu říct, že pro většinu SDH se stal novou výzvou. Důkazem je i to, že do programu se registrují stále nové a nové sbory z celé ČR. "Sběry probíhají v mnoha, zejména menších obcích bez sběrného dvora a jsme rádi, že díky spolupráci se sbory, se recyklace posunula ještě blíže k lidem," doplňuje Taťána Pokorná.

Sbory se mohou zaregistrovat zasláním registračního formuláře na adresu ELEKTROWIN P. O. BOX 62 757 01 Valašské Meziříčí. Registrační formulář jim bude po vyžádání na bezplatné infolince 800 320 010 zaslán, popřípadě si jej lze stáhnout na webových stránkách www. recyklujteshasici.cz.

ELEKTROWIN a.s., je provozovatelem největšího kolektivního systému zaměřeného na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval 126 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 1050 sběrných dvorů ve více než 800 městech a obcích, skoro 2600 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.

Kontakt:
Taťána Pokorná
mail: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677
www.elektrowin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů