Úterý, 23. dubna 2024

ČERVENÉ KONTEJNERY USNADŇUJÍ OBČANŮM STŘEDOČESKÉHO KRAJE TŘÍDĚNÍ ELEKTROODPADU

V kraji už je 198 červených kontejnerů, lidé do nich už odnesli téměř 88 tun elektroodpadu

ČERVENÉ KONTEJNERY USNADŇUJÍ OBČANŮM STŘEDOČESKÉHO KRAJE TŘÍDĚNÍ ELEKTROODPADU

V současné době využívají občané Středočeského kraje 198 červených kontejnerů na drobné elektrospotřebiče a baterie. Lidé do nich dosud odevzdali k recyklaci téměř 88 tun elektroodpadu. Společnost ASEKOL zabývající se zpětným odběrem elektrozařízení umístila v kraji kontejnery za finančního přispění Státního fondu životního prostředí. Na jejich instalaci se podílel i Krajský úřad Středočeského kraje a konkrétní městská zastupitelstva. Kontejnery občanům ulehčují třídění elektrospotřebičů a zároveň zvyšují objem sběru menších spotřebičů. Spolupráce ASEKOLU se Státním fondem životního prostředí se však netýkala jen červených kontejnerů. Další nemalé finanční prostředky byly vynaloženy na instalaci E-domků a klecových kontejnerů. Celkem získal Středočeský kraj díky spolupráci s ASEKOLem 9 241 879 Kč, které byly investovány do zkvalitnění způsobu sběru a manipulace s elektroodpadem na sběrných dvorech.

asekolObčané Středočeského kraje v roce 2011 odevzdali společnosti ASEKOL přes 2 100 tun vysloužilých elektrozařízení. Jen díky červeným kontejnerům se podařilo vytřídit téměř 88 tun elektroodpadu. Kontejnery usnadňují lidem sběr drobného elektrozařízení již od roku 2008. V současné době jich je ve Středočeském kraji rozmístěných 198. Byl to přitom právě Středočeský kraj, kde ASEKOL v roce 2007 poprvé testoval kontejnery v provozu, konkrétně v obcích pod 1 000 obyvatel, kde nebyl ani sběrný dvůr, ani prodejna či opravna elektroniky. Od té doby kontejnery prošly vývojem, změnily design i mechanismus vhazování odpadu.

"Červené kontejnery jsou umístěny vedle dalších barevných nádob určených pro třídění plastu, papíru nebo skla, kam jsou již občané zvyklí odpad odnášet. K žlutému, modrému a zelenému kontejneru tak přibyl nyní nový - červený," vysvětluje Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL, která iniciovala myšlenku vytvořit tzv. stacionární kontejnery na sběr elektroodpadu jako první v Evropě. Drobná elektrozařízení patří k nejhůře tříděným druhům elektroodpadu. Díky jejich malým rozměrům nejčastěji končí ve směsném odpadu, odkud se k ekologické recyklaci nedostanou a druhotné suroviny v nich obsažené, zůstávají nevyužité.

Kontejnery, které ASEKOL v celém kraji rozmístil, mají i box na baterie a akumulátory. Jejich další zpracování zajišťuje partnerský kolektivním systémem Ecobat.

"Kontejnery pokládáme za velký přínos pro jednotlivé obce, města i celý kraj. Jsou zajímavým doplněním aktivit kraje zaměřených na podporu a rozšiřování služeb v oblasti recyklace elektroodpadu a přibližování třídění k občanům. Díky červeným kontejnerům se obyvatelům kraje rozšířila sběrná síť vysloužilých elektrozařízení," zhodnotil projekt Ing. Miloš Petera, náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Do červeného kontejneru patří baterie a drobná elektrozařízení, jako jsou například kalkulačky, rádia, drobné počítačové vybavení, discmany, telefony a elektronické hračky. Naopak není určen pro sběr televizorů, počítačových monitorů, zářivek, úsporných žárovek, velkých domácích spotřebičů jako jsou třeba ledničky, pračky a chladničky. Tato větší zařízení se vybírají na sběrném dvoře, při mobilním svozu, případně je možné je odevzdat v prodejnách nebo opravnách elektrospotřebičů.

ASEKOL rovněž instaloval do partnerských sběrných dvorů uzamykatelné přístřešky tzv. E-domky a klecové kontejnery, do nichž se umisťuje elektroodpad zanesený do sběrných dvorů. Ve Středočeském kraji je 213 klecových kontejnerů a 62 E-domků. Důvodem instalace těchto zařízení je další zkvalitňování samotného procesu sběru a recyklace elektroodpadu, a to např. usnadněním manipulace pro obsluhu sběrného dvora díky klecovým kontejnerům nebo zvýšení bezpečnosti díky E-domkům.

Na instalaci všech zmíněných sběrných prostředků bylo ve Středočeském kraji vynaloženo celkem 9 241 879 Kč, z toho 5 545 127 KČ poskytl Státní fond životního prostředí a ASEKOL 3 696 752 Kč.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů