Pátek, 29. března 2024

Skanska Reality zkolaudovala jeden z prvních pasivních bytových domů v Praze

Skanska Reality zkolaudovala jeden z prvních pasivních bytových domů v Praze

Skanska Reality, leader pasivní a nízkoenergetické bytové výstavby v Čechách, v závěru loňského roku zkolaudovala jeden z prvních bytových domů v Praze, který splňuje veškeré požadavky programu Zelená úsporám na pasivní bytový dům*. Jedná se o dům E projektu Milíčovský háj - jih, 1. etapa, v Praze 11-Hájích, ve kterém se nachází 14 bytů ve velikostech od 1+kk po 4+kk. Všem zájemcům o nové , energeticky úsporné bydlení, jsou v tuto chvíli k dispozici poslední 4 volné byty 2+kk. Úspora nákladů na vytápění těchto bytů je velmi výrazná a může dosáhnout až cca 65 % nákladů na vytápění běžného bytu.

skanska"Pro otestování výstavby pasivního bytového domu jsme se rozhodli ve fázi realizace hrubé stavby nízkoenergetických bytových viladomů projektu Milíčovský háj - jih, 1. etapa", řekla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru Prodeje a marketingu Skanska Reality. "Ke spolupráci na stavbě jsme přizvali také odborníky z ČVUT - například ing. Jiřího Nováka , Ph.D., který se v rámci Skanskou podporovaného výzkumného programu CIDEAS (Centrum integrovaného navrhování progresivních stavebních konstrukcí) podílel na řešení souboru vzduchotěsnících opatření a postupně prováděl měření vzduchotěsnosti v různých stupních rozpracovanosti stavby. Závěrečné měření průvzdušnosti, tzv. Blower door test, tak dopadlo na výbornou. Do realizace bytu v pasivním bytovém domě jsme investovali o cca 100 000 Kč více než do realizace bytu v nízkoenergetickém viladomu projektu", doplnila závěrem. Stejně jako v ostatních nízkoenergetických viladomech projektu, i v pasivním domě E jsou nainstalovaná kvalitní dřevěná okna a každý byt od velikosti 2+kk má vlastní větrací jednotku s rekuperací tepla napojenou na centrální přívod a odvod vzduchu a podlahový rozvod čerstvého vzduchu. Dotápění bytů na potřebnou teplotu je místo běžných radiátorů zajištěno podlahovými a nástěnnými konvektory. Poměrně rozsáhlé prosklené plochy na fasádě jsou doplněny venkovními elektricky ovládanými horizontálními žaluziemi, chránícími byty před nadměrným přehříváním v letních měsících.

Hlavní úpravy, jimiž bylo dosaženo celkového zlepšení energetických parametrů od nízkoenergetického k pasivnímu standardu, spočívaly zejména ve změně materiálu na zateplení budovy - místo pěnového polystyrenu jsou použité materiály nové generace, desky Kooltherm. Dále developer provedl dílčí úpravy některých kritických detailů domu - například byly důkladně utěsněny výplně všech otvorů, prostupy, dilatační spáry a další. Nyní je bytový dům připraven na střešní instalaci fotovoltaických panelů, po které dosáhne na hodnocení A Průkazu energetické náročnosti budovy.

Hodnoty měrné potřeby tepla na vytápění, kterých bylo úpravami dosaženo, jsou oproti ostatním nízkoenergetickým viladomům projektu téměř o 2/3 nižší, spotřeba primární energie je na 63 % spotřeby domu nízkoenergetického. Srovnání pasivního bytového domu a domu bez použití ekologických technologií vychází logicky ještě lépe - měrná potřeba tepla je téměř na 1/5 potřeby standardního bytového domu, spotřeba primární energie je na 47 % spotřeby standardního bytového domu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů