Čtvrtek, 18. dubna 2024

Trutnov je proti průzkumným vrtům a těžbě břidlicového plynu

Trutnov je proti průzkumným vrtům a těžbě břidlicového plynu

Radnice jednatřicetitisícového Trutnova je proti průzkumným vrtům a těžbě břidlicového plynu na Trutnovsku a Náchodsku. Hodlá využít všech dostupných možností, aby těžbě zabránila. ČTK o tom dnes informoval trutnovský starosta Ivan Adamec (ODS). Proti průzkumným vrtů se již dříve vyslovily vedení kraje, náchodská radnice a další obce.

Průzkum by v regionu chtěla provést společnost Basgas Energia Czech. Ministerstvo životního prostředí již těžařům k průzkumu dalo souhlas. Těžaři v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečných od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku.

Podle Adamce je těžba plynu proti veřejnému zájmu, a samotný průzkum je tak zbytečný. "Trutnovsko se stále vyrovnává s ekologickými dopady hornické činnosti a na základě těchto zkušeností nemáme ani nejmenší zájem na tom, aby se zde cokoliv dalšího těžilo," uvedl Adamec. Připomněl, že v lokalitě se nacházejí významné zdroje pitné vody, které by mohla těžba ohrozit. Těžby by navíc probíhala v regionu s národním parkem, chráněnými krajinnými oblastmi a dalšími přírodně vzácnými místy.

Město Trutnov ve věci průzkumu dalo ministerstvu životního prostředí nesouhlasné stanovisko a proti stanovení průzkumného území podalo rozklad. O dalším postupu rozhodne ministr životního prostředí. "Aktuálně připravujeme také stížnost na postup územního pracoviště ministerstva životního prostředí," uvedl Adamec.

Druhým regionem v ČR, kde by mohl průzkum být, je oblast mezi Přerovem, Kopřivnicí a Vsetínem. Ložiska plynu v břidlicích tam chce prozkoumat britská firma Cuadrilla. I na Moravě se proti povolení průzkumu postavily některé obce.

Plyn vytěžený z břidlic by mohl zčásti snížit současnou 98procentní závislost Česka na dovozu plynu a přispět ke snížení ceny pro koncové zákazníky. Výrazný rozvoj těžby plynu z břidlic zažívají v posledních deseti letech USA, na celkové těžbě se podílí již 20 procenty.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů