Středa, 24. dubna 2024

Senát možná o tři roky odloží provozování podzemních úložišť CO2

Senát možná o tři roky odloží provozování podzemních úložišť CO2

Ukládání oxidu uhličitého do podzemních úložišť, které má umožnit nový zákon, by mělo být podle senátorů z výboru pro životní prostředí povoleno až od roku 2020. Vláda by přitom chtěla umožnit provoz úložišť už o tři roky dříve, aby zájemci měli dost času na rozvoj technologie vtlačování. Předkladatelé zákona ale uznali, že v českých podmínkách bude použití technologie ekonomicky přijatelné až po skončení druhého desetiletí. Senát se bude zákonem zabývat příští týden.

Vtlačování CO2 do podzemí a jeho trvalé uchovávání v podzemních prostorách je jedním z nástrojů v boji proti změnám klimatu, který vyžadují směrnice EU. Počítá s novými technologiemi, jejichž pomocí se oxid uhličitý zachytává z průmyslových zařízení a poté se vtlačí do úložiště ve vhodné podzemní horninové struktuře.

Obcím by mohl zákon přinést nový zdroj peněz. Pokud totiž bude vtlačovací zařízení na jejich území, budou dostávat celý poplatek za ukládání CO2. Pro jednotlivou obec by to mohlo znamenat výnos až stovky tisíc korun ročně. Platit se bude jedna koruna za tunu uloženého CO2. Podle odborné studie ministerstva životního prostředí je na území ČR k dispozici celková kapacita pro uložení 700 milionů tun CO2.

Zájemci o provozování úložišť budou muset prokazovat, že mají k dispozici dostatek peněz na to, aby pokryli rizika během jejich provozu i po jeho ukončení. Budou muset také prokazovat, že mají finanční rezervu na náklady spojené s uzavřením úložiště. Při posuzování žádosti o povolení úložiště bude nutné získat informace například o zemětřesné činnosti v dané lokalitě nebo propustnosti prostředí.

Zájemce bude muset také zjišťovat přítomnost a stav přírodních a umělých cest včetně studní a vrtů nebo zda plánované úložiště nezasahuje na území cizího státu. Zákon však zakáže ukládat oxid uhličitý do míst, kde jsou významné zásoby kvalitní podzemní vody určené pro zásobování pitnou vodou.

Vláda s přijetím zákona spěchá kvůli tomu, že lhůta pro převzetí unijních směrnic do českého práva uplynula už loni v červnu a Brusel už proto zahájil s ČR příslušné řízení. Česku v něm hrozí pokuta v řádu desítek milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů