Sobota, 20. dubna 2024

Stavbu obří spalovny v Karviné pozastavila vzácná vážka

Stavbu obří spalovny v Karviné pozastavila vzácná vážka

Ostravský krajský soud částečně pozastavil výstavbu obrovské spalovny v Karviné za asi šest miliard korun. Při rozhodování soudců sehrál roli i fakt, že by se zasáhlo do biotopu vzácné a ohrožené vážky plavé ve zdejší nádrži Mokroš. Soudci tak dali zčásti za pravdu ekologům z hnutí Duha, kteří na konci loňského roku podali kvůli připravovanému projektu žalobu na Moravskoslezský kraj. Píše to dnešní Právo.

"Krajský soud vyhověl návrhu na přiznání odkladného účinku, neboť nemá docházet k situacím, kdy by byl v době rozhodování o správní žalobě povolený záměr nezvratně realizován. Poskytovaná soudní ochrana by pak nebyla včasná a spravedlivá. Nyní je tedy potřeba vyčkat rozhodnutí soudu o celé podané žalobě," sdělila Právu mluvčí ostravského krajského soudu Lucie Böhmová.

Soud tak nyní zrušil stavební povolení. Bez něho nemůže krajský úřad požádat o evropské dotace na spalovnu ve výši dvou miliard korun. Pro přiznání dotace je totiž nutné mít platné územní rozhodnutí.

Ekologové tvrdí, že když úředníci prozkoumávali vliv spalovny na životní prostředí na Karvinsku, udělali hodně chyb. Hnutí vadilo to, že o spalovně rozhodovali úředníci ze stejného města, které za ni dostalo jako kompenzaci 80 milionů korun. Navíc jim chyběl podrobný průzkum oblasti, zda se tam skutečně ohrožený druh vážky plavé vyskytuje a v jakém množství.

Kdy padne konečné rozhodnutí soudu, se neví. Soud zatím vyzval kraj, aby se k podané žalobě vyjádřil, a rovněž mu předložil správní spisy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů