Pátek, 29. března 2024

Na nové agrární politice EU proděláme, tvrdí zemědělci

Společná zemědělská politika EU: Co si myslí čeští zemědělci o návrhu reformy

Na nové agrární politice EU proděláme, tvrdí zemědělci

Reforma je podle nich šita na míru potřebám západních zemí. Podle ministra Bendla je velká šance na prosazení změny návrhu.

Tuzemským zemědělcům letos začíná další kolo boje o dotace. Evropští ministři zemědělství mají totiž v rukách reformu společné zemědělské politiky Evropské unie, která má od roku 2014 zásadně změnit strukturu dotací evropského zemědělství. Proti návrhu ostře vystupují čeští farmáři i politici, podle nichž je reforma ekonomicky nevýhodná a povede k přílišné byrokratizaci evropského zemědělství.

Chystaná reforma má od roku 2014 sjednotit dotace pro zemědělce v celé unii (s výjimkou Rumunska a Bulharska). Cílem tohoto kroku je zlepšit konkurenceschopnost zemí, jež si nemohou dovolit vyplácet svým farmářům vysoké státní dotace. Nově by tak na jeden hektar zemědělské půdy mělo připadnout v průměru 270 eur (zhruba 6800 korun).

"Až dosud se jednalo o soutěž národních rozpočtů, kdy prvních patnáct zemí unie bylo schopno dotovat své zemědělce více než nové členské státy. V současném systému jsme znevýhodňováni," říká Miroslav Drs, předseda Agrární unie, která v Česku sdružuje na tři tisíce soukromých zemědělců.

Přestože jsou čeští farmáři přesvědčeni o nezbytnosti reformy, zásadně nesouhlasí s její současnou podobou. Její návrh totiž podmiňuje výši dotací splněním několika požadavků, které údajně negativně dopadnou na jejich hospodaření.

Místo odbornosti ideologie

Nejvíce zemědělcům vadí takzvané "zazelenění" (greening), jehož záměrem je zlepšit udržitelnost evropského zemědělství. Právě od zazelenění se má totiž odvozovat množství přidělených dotací. Pokud bude farmář chtít dostat podporu v maximální výši, bude například muset na své farmě pěstovat minimálně tři různé plodiny a sedm procent zemědělské půdy vyčlenit mimo produkci. Pokud tak neučiní, může přijít až o třicet procent dotací.

"Návrh reformy má zásadní vady a velmi málo společného s odborností. Co je odborného na tom, přestat z ekologických důvodů obdělávat sedm procent půdy, když už ani Evropská unie není soběstačná v potravinách, když je na světě sedm miliard lidí a když se Spojené státy potýkají se stejnými problémy?" kritizuje návrh reformy prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba.

Kritika přichází také ze strany velkých českých farem. Těm vadí návrh takzvané degrese, kdy se dotace jednomu podniku omezí na 300 tisíc eur (zhruba 7,5 milionu korun) bez ohledu na jeho velikost a výsledky.

Člen zemědělského výboru Evropského parlamentu Hynek Fajmon (ODS) vidí v zastropování dotací velkých farem krok ke zvýhodnění západoevropského zemědělství, které je založeno na malých a středně velkých podnicích.

Podle zemědělce a ředitele společnosti Agrotech Jindřicha Šnejdrly se však českým zemědělcům podařilo zastropování alespoň navýšit o náklady na zaměstnance. "Zastropování by ještě před několika měsíci mohlo poškodit významnou část trhu. Podařilo se nám však hranici dotací navýšit o osobní náklady," řekl Šnejdrla.

V zajetí zelených lobbistů

Návrh reformy, který předložil komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Dacian Ciolos, slouží podle Fajmona i Veleby zájmům lobbistických skupin ochránců životního prostředí. "Říká se, že Ciolos hájí zájmy Francie, protože tam vystudoval a má francouzskou manželku," říká Fajmon, podle něhož byl Evropský parlament Ciolosovým návrhem překvapen.

Budoucnost českého zemědělství leží teď z velké části na bedrech ministra zemědělství Petra Bendla, který bude české zájmy na evropské půdě prosazovat. Naštěstí pro farmáře Bendl jejich obavy sdílí.

"Mezi naše priority patří omezení negativních dopadů těch opatření, která jdou proti konkurenceschopnosti a omezování administrativní zátěže, jako jsou zmiňované ozeleňování a zastropování plateb," řekl HN Bendl. Šance na prosazení změn návrhu jsou podle něj vysoké.


7 %

zemědělské půdy bude muset podle návrhu společné zemědělské politiky EU každý podnik vyčlenit mimo produkci z důvodu udržitelnosti evropského zemědělství. Čeští farmáři proti tomuto bodu návrhu vystupují nejrazantněji.

22 mld. kč

ročně by podle reformy měli čeští zemědělci získat na dotacích mezi roky 2014 a 2019.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů