Pátek, 19. dubna 2024

Školy Prahy 13 začaly šetřit energie

Školy Prahy 13 začaly šetřit energie

Následováníhodný projekt úspor energie na území hlavního města, který umožní o celou polovinu zredukovat původní energetické náklady v celkem 31 základních a mateřských školách Prahy 13, představila veřejnosti radnice této městské části. Školy tam sníží svoji spotřebu tepla, elektřiny a vody s využitím komplexního projektu úspor nazvaného Odpovědné školy Prahy 13.

Za deset let od spuštění projektu se tak ušetří 9 mil. m3 zemního plynu (více než 17 tis. t CO2), 3 mil. kWh elektřiny a 187 tis. m3 pitné vody a tyto úspory budou pokračovat i v dalších letech.

Radnici se za odborné a organizační asistence společnosti SEVEn podařilo ojedinělým způsobem skloubit zateplení budov, které bylo podpořeno dotací z Operačního programu Životní prostředí, s technologickými opatřeními na topných systémech, ohřevu vody a osvětlení, při jejichž realizaci byla využita metoda Energy Performance Contracting (EPC).

Roční úspory dosáhnou 24 mil. Kč. Smluvně za to ručí společnost ENESA a. s., která formou EPC kompletně dodala technologickou část projektu.

SPLÁTKY ROZLOŽENÉ DO DESETI LET

ENESA všechny své dodávky a služby poskytla na splátky rozložené na deset let. Zaručená úspora tak pokryje splátky investic a průběžně i kompenzuje velkou část finanční spoluúčasti městské části na zateplení. Za dobu životnosti se investované peníze do technologie i do zateplení vrátí několikrát.

Záměrem MČ Praha 13 je ponechat část uspořených prostředků ve školách a použít je zejména k postupnému zlepšení vnitřního zařízení.

Kompletní zateplení objektů přišlo na více než 500 mil. Kč, z nichž přibližně polovinu uhradil Státní fond Životního prostředí z prioritní osy 3 Operačního programu Životní prostředí, nazvané Udržitelné využívání zdrojů energie. Na zateplování se podílelo více stavebních firem.

Rekonstrukce a modernizace energetického hospodářství metodou EPC si vyžádala dalších téměř 129 mil. Kč, které poskytla ENESA formou odložených splátek. Úsporu energie přinese třeba zvýšení účinnosti výroby a distribuce tepla - v každé škole byla vybudována nová vysoce účinná plynová kotelna. Významnou roli pro dosažení energetických úspor sehrály i systémy individuální regulace teplot v místnostech, nové úsporné osvětlení a spořiče vody.

Provoz energetických zařízení škol MČ Praha 13 má na starosti společnost Dalkia Česká republika zajišťující obsluhu, údržbu a servis kotelen s dálkovým dispečerským dozorem, dále rychlé opravy zařízení v případě poruch nebo výpadků, dodržování platných norem a snižování emisí škodlivých látek.

Společnost ENESA bude po celou dobu splácení dálkově sledovat a obsluhovat individuální regulaci vytápění v jednotlivých místnostech pomocí svého vzdáleného dispečinku v závislosti na rozvrhu využívání jednotlivých tříd a dalších místností. Instalovaný individuální systém regulace totiž umožňuje nastavovat požadované vnitřní teploty včetně náběhových křivek a časových útlumů pro každou místnost zvlášť. Zdrojem úspor je mimo jiné i nepřetápění místností nad hodnoty stanovené normami, toho lze při individuální regulaci dosáhnout velmi efektivně.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů