Středa, 24. dubna 2024

Proč za smog můžou i jablka

Proč za smog můžou i jablka

Ostrava, Třinec, ale i Přerov, Brno, České Budějovice nebo Liberec se od víkendu opět koupou v hustém smogu. Lidé dýchají otrávený vzduch a podniky musejí omezovat výrobu. Situace se opakuje již podruhé za poslední tři měsíce. Rozptylové podmínky neovlivníme, musíme tedy omezit znečištění vypouštěné do vzduchu. Jinak budeme muset snášet smog znovu a znovu.

Ani prosté omezování výroby nebo dopravy v krizové situaci však není dlouhodobým řešením. Přináší nepohodlí lidem a ekonomické ztráty firmám - tedy v důsledku nám všem. Musíme tedy hledat chytřejší řešení, jak snížit znečištění, neprodělat a naopak z toho profitovat.

Česká republika je evropským rekordmanem v energetické náročnosti výroby i v emisích. V minulých letech jsme každý den utratili 232 milionů korun za dovoz ropy - a letos to lepší nebude. Ročně kamiony dovezou do Česka 70 000 tun jablek a zároveň vyvezou 18 000 tun. Recyklujeme jen dvacet procent odpadků (oproti šedesátiprocentní recyklaci v Německu). Většina cenných surovin tak končí zbytečně na skládce anebo v kotlích spaloven.

Přitom příležitostí máme dost. Energetičtí experti spočítali, že například zateplení českých domů by nám umožnilo snížit spotřebu energie na vytápění o 60 procent. Zjistili také, že zbytek lze pokrýt teplem z obnovitelných zdrojů. Takže: nepotřebujeme pálit uhlí znečišťující vzduch a jako bonus ani dovážet ruský plyn.

Zateplování je pouze jeden příklad. Další moderní řešení: pohodlná a rychlá veřejná doprava, výroba čisté energie, recyklace odpadků nebo třeba místní potraviny nás zbaví škodlivého smogu a sníží účty rodinám i podnikům za drahá fosilní paliva. A navíc: firmy nebudou muset omezovat produkci kvůli neúnosnému znečištění vzduchu.

Bohužel Česko v moderních technologiích kulhá pozadu. Inovace a nová odvětví je potřeba rozhýbat. Proto Hnutí Duha svojí iniciativou Velká výzva navrhuje přijetí zákona - podle úspěšného britského vzoru -, který stanoví i u nás, jaké bude tempo nástupu čisté ekonomiky, snižování závislosti na fosilních palivech a srážení emisí, o dvě procenta ročně do roku 2050. Jasná trajektorie na desítky let dopředu dá průmyslu potřebnou jistotu pro zásadní investice do inovací.

Takový zákon podporuje dle nezávislého průzkumu Factum Invenio 66 procent obyvatel České republiky, navíc ale i politické strany - vedle sociálních demokratů i vládní Věci veřejné a Starostové a nezávislí. Tento týden se navíc k myšlence zákona přidala i TOP 09. To už je slušná základna pro zastavení kolotoče smogových situací i stále zdražujících dovozů ropy a plynu.

AUTOR: Jiří Koželouh
Autor je energetický expert Hnutí Duha

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů