Ochutnejte lilkovou pomazánku (Melitzanosaláta)
Ingredience: větší lilek cca 60 dkg, cibule větší 1 ks, řecký olivový olej
[https://www.kamsnim.cz/categories/olejJedly] cca 3 polévkové lžíce, zralá
rajčata (čerstvá nebo suchá), sůl, pepř, česnek, cca 2 stroužky citronová šťáva
vymačkaná čerstvě z citrónu, petrželová nať podle chuti .
Ingredience: větší lilek cca 60 dkg, cibule větší 1 ks, řecký olivový olej cca 3 polévkové lžíce, zralá rajčata (čerstvá nebo suchá), sůl, pepř, česnek, cca 2 stroužky citronová šťáva vymačkaná čerstvě z citrónu, petrželová nať podle chuti .
Postup
Omyté neloupané lilky propícháme vidličkou a upečeme v troubě (cca 3/4 hodiny), během pečení je otáčíme. Po vychladnutí lžičkou vyškrábeme dužinu ze slupky a jemně nasekáme.
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme nasekanou dužinu z lilku, oloupaná jemně nasekaná rajčata, sůl, pepř, nastrouhaný (nasekaný, prolisovaný) česnek a chvíli vaříme, až zhoustne. Přidáme trochu citronové šťávy a sekanou petrželku, hotovou pomazánku dáme vychladit a mažeme na pečivo, tousty apod.
Dávky jsou orientační, záleží na chuti každého. Pomazánku je známá na celém Balkáně.
ZDROJ: www.labuznik.com
Sdílet článek na sociálních sítích