Sobota, 20. dubna 2024

Pozvánka na kurz - lesnická angličtina podruhé

Stejně jako při prvním ročníku nebude vyučována angličtina jako taková (minimum gramatiky), ale zejména lesnické termíny z oblasti pěstování lesa, hospodářské úpravy lesů, těžby, ale i ekologie a v neposlední řadě ekonomiky.

Pozvánka na kurz - lesnická angličtina podruhé

Česká lesnická společnost ve spolupráci s ÚHÚL Brandýs n. Labem, pobočkou Brno, pro Vás připravila druhý kurz lesnické angličtiny. K tradičním kurzům německé terminologie přidáváme terminologii anglickou a vycházíme tak vstříc nejen poptávce, související se současnými standardními požadavky zaměstnavatelů vůči nově přijímaným pracovníkům, ale i skutečnému zájmu lesníků o odborný růst v oblasti jazykového vzdělávání.

Stejně jako při prvním ročníku nebude vyučována angličtina jako taková (minimum gramatiky),
ale zejména lesnické termíny z oblasti pěstování lesa, hospodářské úpravy lesů, těžby, ale i ekologie a v neposlední řadě ekonomiky. Koncept kurzu je postaven na dopoledních "sessions", v jejichž úvodu lektor představí formou třicetiminutové powerpointové prezentace konkrétní téma, ve kterém budou společně identifikovány klíčové termíny. K těmto klíčovým termínům budou hledány české ekvivalenty, diskutovány různé varianty překladu, standardní lesnické termíny, vysvětlován či upřesňován jejich obsah či význam. Jazyková úroveň účastníků by měla odpovídat mírně až středně pokročilé úrovni (lower - intermediate, intermediate). Odpoledne budou věnovaná dalším odborným tématům, případně samostudiu s možností individuálních konzultací s lektorem (v předem vymezeném čase). Výuka bude probíhat ve skupině do 15 osob. Kurz v jiném termínu lze sjednat pro min. 10 osob.

Kurs vede Ing. Jaroslav Slavický, lesník českého původu s celosvětovým rozhledem
a lesnickou praxí ze čtyř kontinentů, kde působil v lesích mírného i tropického pásma ve službách FAO, Světové banky, i jako nezávislý expert a konzultant, projektový manažer - zejména v rozvojových zemích. V neposlední řadě působil ing. Slavický jako pedagog na College of New Caledonia (B.C.) a Sir Sanford Flemming College, Ontario. Jaroslav Slavický se kromě vlastní lesnické práce věnuje i kurzům odborné lesnické angličtiny, má pro tento účel zpracovány materiály i metodiku. Zabývá se porovnáváním terminologie v českém a anglickém jazyce, překrýváním i odlišnostmi odborných termínů a hledáním patřičných ekvivalentů.

Vlastní kurz bude obohacen programem v sídle předního distributora cizojazyčné literatury (aj, nj, šp, fr) v České republice ILC Czechoslovakia, kde proběhne v anglickém jazyce (Stephen Nicholas Finn, CEO) prezentace materiálů pro studium angličtiny, exkurze do centrálního knižního skladu a následovat bude seminář (1,5h) paní Daniely Laury Clarke "Learn and Enjoy: How to Learn English Effectively".


Hlavní partner 1st Forestry English II


ILC Czechoslovakia, s.r.o

výhradní dovozce anglických učebnic Cambridge University Press v ČR

Preliminary Program (E&OE):

TUESDAY EVENING, 7th March 2012 - Arrival to the hotel, accommodation, registration, organisational

matters and "Welcome drink" with course leader (suggestion 19.00 - 20.00)

WEDNESDAY

10.00 Introductory session

- Familiarization with the course and the participants

- Oral and written introduction of participants

- Course schedule adjustment

12.30Lunch

14.00 ppt presentation - afternoon session (until 18.00)

Overview of the Forestry terms with the explanations of meanings of various terms

Discussion and Exercises

THURSDAY

9.00 ppt presentation - morning session

- Boreal Forest - Distribution, Ecology

and the importance as a carbon sink

Discussion and Exercises

12.30 Lunch

13.30 Field trip: Excursion to ILC (to beginn at 14.00) - S. N. Finn presentation

14.00 Seminar by Daniela Clarke: Learn and Enjoy: How to Learn English Effectively

This seminar aims to show how the right attitude, methods and materials make studying English more effective yet provide an element of enjoyment at the same time. We will be looking at how to improve in all areas of English, both in language (grammar, vocabulary) and skills (reading, writing, listening, speaking). The seminar will also include examples of a range of modern English language materials, such as course books, dictionaries, CD ROMs, websites and other resources that help make learning English a productive and fun experience.

17.30 Evaluation of the day and discussion after the return (classroom/restaurant of the hotel)

FRIDAY

9.00 ppt presentation - morning session

- Bark beetle infestation in British Columbia, Canada.

Environmental, economic and technological impact,

Marketing and utilization implications,

Comparison with the Šumava situation

Discussion and Exercises

12.30 Lunch

13.30 ppt presentation - afternoon session

- Time permitting presentation on Tropical High forest - (Uganda or Nigeria)

or mangrove forest of Bangladesh
Short evaluation of the course, next course date appointment, certificates

16.30 Conclusion, Farewell and Departure


Adresa místa konání kurzu:

Kurz lesnické angličtiny se uskuteční Brně, v moderním přednáškovém sále Ústavu
pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem, pobočka Brno, na adrese Vrázova 1,
616 00 Brno - Žabovřesky, kde máme k dispozici potřebnou techniku a zázemí, zajištěno klidné prostředí i dobrou dopravní dostupnost MHD v rámci Brna, sál má rozumnou vzdálenost k místu ubytování http://www.mapy.cz/#x=16.571470&y=49.216581&z=15&d=firm_230426_1&t=s

Adresa ubytování pro účastníky kurzu:

Do termínu uzávěrky přihlášek či do naplnění kapacity kursu je jménem ČLS provedena bloková rezervace ve dvoulůžkových prostorných pokojích tříhvězdičkového Hotelu Kozák, cca 5 min. chůze od místa konání kursu na adrese: Hotel Kozák, Horova 1622/30, Brno - Žabovřesky: http://hotel-kozak.hotel.cz/map/

Cena kurzu

Základní cena třídenního kurzu: 3 600,- Kč (uvádíme ceny včetně DPH, cena zahrnuje ubytování v Hotelu Kozák*** ve dvoulůžkovém pokoji s polopenzí 3 dny, kurzovné, studijní materiály, režijní náklady ČLS, exkurzi a občerstvení na učebně). Ubytování v "single room" lze za doplatek vyjednat na místě přímo s recepcí hotelu (cca + 500 Kč navíc za každou noc). Předpokládaná doba výuky je 6h denně, účastníci obdrží certifikát o absolvování kursu.

slevy ze základní

ceny kursovného

základní cena

opakovaná účast 10%

učitelé AJ 20%

studenti 20%

konečná cena

3600,-

3240,-

2880,-

Výše uvedená 20% sleva platí standardně i pro všechny učitele angličtiny z lesnických škol bez ohledu na počet účastí! Slevy nelze sčítat. Individuální snížená cena kursu pro účastníky z Brna, kteří výše uvedené ubytování nevyužijí, lze sjednat s organizačním garantem v případě, že kurz bude obsazen minimálně 10 účastníky.

Fakultativní činnost:

- návštěva Lesní školy Jezírko nebo okolí "Pryglu" (či Brněnské přehrady, chcete-li

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů