Čtvrtek, 25. dubna 2024

Novinky z vlády: 11. ledna byla schválena Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR

Novinky z vlády: 11. ledna byla schválena Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR

Vláda ČR na svém zasedání dne 11. ledna 2012 schválila dlouho připravovanou "Koncepci podpory místní Agendy 21 v ČR do roku 2020". Dokument vymezuje nutné kroky k podpoře širšího uplatnění tohoto mezinárodního programu v praxi českých obcí, měst, mikroregionů i krajů. Místní Agenda 21 je nástrojem ke zlepšování kvality veřejné správy. Zaměřuje se na strategické řízení municipalit, zapojování veřejnosti a budování místního partnerství. Hlavním cílem, který stanovila OSN již v roce 1992, je podpořit systematický postup k udržitelnému rozvoji na místní či regionální úrovni.

Koncepce podpory MA21 slouží především k lepší koordinaci společného postupu ministerstev, zejména se snahou motivovat obce a regiony, které uvedené principy v praxi aktivně naplňují nebo jsou alespoň aktivními zájemci. Schválený dokument definoval problematické oblasti MA21 v Česku, jako například slabá politická podpora na národní i místní úrovni či nedostatečné financování a jiná podpora municipalit k zavádění místní Agendy. Mezi hlavní cíle do roku 2020 bylo navrženo: i) Zvýšit povědomí o MA21 a o udržitelném rozvoji na místní úrovni jak mezi obyvateli, tak mezi politickou reprezentací; ii) Zvýšit prestiž a celospolečenský význam MA21; iii) Zvýšit počet dobře fungujících MA21 v ČR a iv) Zvýšit podporu procesům MA21 ze strany politické reprezentace. Každý z těchto cílů má své plánované aktivity a způsob zajištění, detailně je zpracován Akční plán na léta 2012-2013.

Celý dokument je ke stažení a další informace k tématu naleznete na odkazu www.MistniAgenda21.cz.

Zpracování Koncepce bylo koordinováno Pracovní skupinou MA21 při Radě vlády pro udržitelný rozvoj, za podpory Ministerstva životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů