Čtvrtek, 28. března 2024

KAMPAŇ MŽP: SPALOVÁNÍ ODPADKŮ MÁ VLIV NA PŘEDČASNOU ÚMRTNOST OBYVATEL MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

KAMPAŇ MŽP: SPALOVÁNÍ ODPADKŮ MÁ VLIV NA PŘEDČASNOU ÚMRTNOST OBYVATEL MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Jeden kotel na spalování tuhého paliva vyprodukuje každoročně podle kvality kotle zhruba 200 kilogramů prachu. Spalování odpadků v domácnostech se na celkovém množství emisí v Moravskoslezském kraji podílí dokonce z bezmála jedné třetiny. Ministerstvo životního prostředí vytáhlo do boje proti tomuto nešvaru informační kampaní s názvem "Dýcháme to, čím topíme".

Každý člověk se svým chováním aktivně podílí na míře znečištění ovzduší v bezprostředním okolí svého bydliště.Série přednášek, veřejných diskuzí a kulatých stolů v nejvíce zasažených oblastech regionu má pomoci zvrátit některé špatné návyky obyvatel spojené se spalováním odpadků.

"Málokdo z nás si to dokáže připustit. Každý den máme na kvalitě ovzduší kolem nás vlastní podíl. Vzduch, který dýcháme, ovlivňujeme i takovými zdánlivými maličkostmi, jakými se mohou zdát rozhodnutí, zda na cestu do práce použít MHD, či vlastní auto, plýtvání vodou či elektřinou, anebo například to, čím si doma po návratu zatopíme," uvedl ministr Tomáš Chalupa.

Kampaň zaměřená na Moravskoslezský kraj odstartovala 9. února 2012 mítinkem na Masarykově náměstí v Ostravě. Programem mrazivého odpoledne, který začal ve 13:00 hodin, provedli moderátoři Petr Čtvrtníček a Magda Otáhalová, návštěvníkům zahrála skupina Charlie Straight. K vidění byl kyslíkový bar nebo prezentace spalování odpadků v kotlích a jeho důsledku na zdraví člověka. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v 15:00 hodin kampaň Dýcháme, čím topíme oficiálně odstartoval a současně vyhlásil výsledky soutěže Zdravý komín pro děti prvních a druhých tříd základních škol v Moravskoslezském kraji.

Na ostravský mítink naváže Týden za čisté ovzduší v termínech od 20. - 23. února v dalších čtyřech městech regionu.
V rámci Týdne za čisté ovzduší proběhne v Třinci (20.2.), Karviné (21.2.), Bohumíně (22.2.) a Havířově (23.2.) série kulatých stolů se zástupci města, Moravskoslezského kraje a MŽP, kteří budou diskutovat se studenty, občany města, zástupci občanských iniciativ a zástupci firem o problematice spalování odpadků v kotlích a jeho důsledku na zdraví člověka. Začátek je plánován vždy na 15:30 hodin. Ministerstvo životního prostředí maximálně spolupracuje se základními a středními školami v regionu. Kampaň podpoří i webové stránky www.topimespravne.cz a facebookový profil www.facebook.com

"Ke spalování odpadů v kotlích na pevná paliva vedou řadu obyvatel zejména ekonomické důvody. Tito lidé ale zřejmě netuší, jak obrovsky tím škodí nejenom sami sobě, ale i svému bezprostřednímu okolí - sousedům, jejich dětem i svým nejbližším. Škody na zdraví těch, kteří dýchají odpady, spálené ve vlastním kotli, jsou nevratné a ekonomicky nevyčíslitelné," upozornil ministr Chalupa na negativní dopady vdechování částic vzniklých spalováním odpadků na naše zdraví.

Informační kampaň je hrazena z Operačního programu Životní prostředí, který je spolufinancován z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Na její realizaci bylo vyčleněno z prostředků EU 7 milionů korun.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů