Středa, 24. dubna 2024

Rozptylové podmínky v Česku se výrazně zhoršily

Rozptylové podmínky v Česku se výrazně zhoršily

Kvalita ovzduší v Česku se výrazně zhoršila. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, kde hodnoty polétavého prachu v ovzduší překračují na některých místech povolené limity až osmkrát. Na Třinecku, Ostravsku a Karvinsku platí signál regulace, tamní firmy musejí dodržovat ekologická opatření. Problémy ale hlásí i další kraje, upozornění na smog platí i v hlavním městě. Podle meteorologů by se situace měla začít zlepšovat až ve středu.

Nejhůře se dýchá obyvatelům Věřňovic na Karvinsku. Tamní stanice dnes ráno naměřila 394 mikrogramů na metr krychlový. Jen o něco méně, 393, zaznamenali v Orlové. Naopak nejlepší situace byla v Opavě. Tam je v ovzduší 144 mikrogramů polétavého prachu. Na pěti z 15 měřicích stanic v Moravskoslezském kraji ráno celodenní koncentrace překročily hodnotu 300 mikrogramů. Na osmi dalších bylo naměřeno víc jak 200 mikrogramů.

V Praze hlásilo krátce před 11:00 špatnou kvalitu ovzduší 12 z 15 měřících stanic. Nejhorší stav je ve Vršovicích, kde bylo naměřeno 144 mikrogramů polétavého prachu. Primátor Bohuslav Svoboda proto vyzval pražské řidiče, aby nevyjížděli auty.

Ve středních Čechách platí signál upozornění před smogem už pátý den. Průměrná denní koncentrace polétavého prachu více než dvojnásobně přesahuje hodnoty v Kladně, Mladé Boleslavi a Berouně. Špatně se dýchá také v Příbrami. V kladenském Švermově bylo ráno naměřeno kolem 138 mikrogramů na metr krychlový.

Rozptylové podmínky se oproti sobotě výrazně zhoršily i na východě Čech. Čtyřiadvacetihodinový imisní limit polétavého prachu byl překročen na stanicích v Hradci Králové, Pardubicích i Trutnově. Podobná situace je i na severu Čech, meteorologové vydali ráno varování před smogem pro Ústecký kraj. Nejvíce prachu v ovzduší je v Děčíně, Ústí nad Labem a Teplicích.

Koncentrace prachu v ovzduší od soboty stoupá i v Brně. Jako špatnou hodnotí meteorologové situaci na měřicích stanicích v městských částech Brno-střed, Bohunice a Židenice. Hodinové hodnoty polétavého prachu se tam ráno pohybovaly kolem 95 mikrogramů na metr krychlový. Špatná kvalita ovzduší je také v části Zlínského kraje, například v Uherském Hradišti byl limit překročen více než trojnásobně.

V Olomouckém kraji jsou nepříznivé rozptylové podmínky v Olomouci, Přerově, Prostějově i Jeseníku.
"Situace se zlepší ve středu," potvrdil meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu. Tehdy totiž začne počasí v České republice ovlivňovat frontální systém ze severozápadu, který přinese čerstvý vítr. Ten by měl nadměrné koncentrace prachu v ovzduší rozfoukat. Proudění bude dosahovat rychlosti 18 až 36 kilometrů v hodině, v nárazech až 72 kilometrů v hodině.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů