Čtvrtek, 28. března 2024

Akční plán na rok 2012 zajistí další dotace na nákup ekologických kotlů

Akční plán na rok 2012 zajistí další dotace na nákup ekologických kotlů

Pracovní skupina pro řešení nevhodné situace z hlediska kvality ovzduší Moravskoslezského kraje schválila v Bohumíně "Akční plán pro MSK na rok 2012". Na základě pozitivního ohlasu právě probíhajícího pilotního projektu "kotlíkových dotací" se počítá s maximální alokací 100 milionů během následujících dvou let, z čehož až 40 % by mělo být alokováno v tomto roce. Pracovní skupina také uložila vypracovat analýzu dalšího pokračování projektu, jejíž součástí bude i otázka zařazení kotlů na biomasu.

Na zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji (MSK) půjdou ještě další peníze. "V dubnu 2012 bude vyhlášena výzva, která navýší stávající alokaci o 3 miliardy na finálních 5 miliard z Fondu soudržnosti pro projekty, které využívají 90% režim zvýhodněné veřejné podpory. Výzva bude určena pro velké nespalovací zdroje v okresech Karviná, Frýdek-Místek a Ostrava-město," říká ministr Chalupa.

V květnu 2012 bude vyhlášena na všechny oblasti v prioritní ose 2 OPŽP další výzva, ve které bude pro celou oblast MSK alokována 1 miliarda korun. Výzva bude určena jak pro veřejný, tak pro privátní sektor.

Do konce února 2012 bude vyhlášena 35. Výzva v prioritní ose 3, která bude výhradně zaměřená na zateplení veřejných budov. V této výzvě bude alokována částka 2,5 miliardy korun z Fondu soudržnosti. Projekty realizované v nejpostiženějších oblastech Moravskoslezského kraje budou bonifikovány 10 % ze zisku bodů v technicko-ekologickém hodnocení.

Pracovní skupina byla také informována o tom, že Ministerstvo zdravotnictví provede samostatnou analýzu proveditelnosti efektu nákupu čističek vzduchu pro mateřské a základní školy v Moravskoslezském kraji. V pilotním programu, který by navazoval na kladný výsledek této analýzy, by do celého projektu měli být zapojeni strategičtí partneři v podobě průmyslových podniků, se kterými MŽP má nebo chystá podepsat dobrovolné dohody či memoranda o spolupráci.

Stejně jako v loňském roce bude jednou z aktivit v rámci Akčního plánu také financování ozdravných pobytů dětí z Moravskoslezského kraje z prostředků Státního fondu životního prostředí. Alokovaná částka pro rok 2012 je 5 milionů korun.

V oblasti mezinárodní spolupráce v letošním roce MŽP ve spolupráci s Polskem navrhne obsah mezinárodního projektu na snižování emisí z významných zdrojů na obou stranách hranice.

Pracovní skupina vzala dále na vědomí studii proveditelnosti nízkoemisních zón (NEZ) na území MSK, kterou si nechalo vypracovat Ministerstvo životního prostředí v souvislosti s novelou zákona č. 86/2002 Sb., která do české legislativy tento nový nástroj ochrany ovzduší zavedla.

Studie zhodnotila možnost vymezení nízkoemisních zón v 16 obcích kraje, tj. ve všech obcích, kde žije více než 10 tisíc obyvatel (na území všech těchto obcí kromě Bruntálu dochází dlouhodobě k překračování imisních limitů). Při zohlednění urbanistického členění obcí a konfigurací silniční sítě se jeví jako vhodné opatření návrh nízkoemisních zón realizovat v Ostravě (širší centrum města a části Svinov a Poruba), Opavě, Českém Těšíně, Třinci, Orlové nebo Studénce.

Příští jednání pracovní skupiny k řešení nevhodné situace z hlediska kvality ovzduší Moravskoslezského kraje by se mělo uskutečnit 2. dubna 2012 v Českém Těšíně.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů