Čtvrtek, 18. dubna 2024

PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA SBĚR A RECYKLACI ELEKTROZAŘÍZENÍ MAJÍ ŠANCI NA DOTACI

Nezisková organizace ASEKOL vyhlásila pátý ročník grantového řízení Fondu ASEKOL...

PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA SBĚR A RECYKLACI ELEKTROZAŘÍZENÍ MAJÍ ŠANCI NA DOTACI

Do 2. dubna 2012 mohou obce, kraje, nevládní neziskové organizace a provozovatelé sběrných dvorů požádat o finanční příspěvek pro projekty zaměřené na zlepšení efektivity sběru elektroodpadu. Od roku 2008 podpořil Fond ASEKOL již 149 projektů, mezi něž rozdělil téměř 11 000 000 korun. Letos bude objem finanční podpory opět v rozsahu několika milionů.

"Opět očekáváme velké množství zajímavých projektů, které přispějí k dalšímu zkvalitňování a zefektivňování služeb v oblasti sběru a recyklace elektrozařízení a tím i k zlepšení životního prostředí a jeho ochrany," vysvětluje manažerka komunikace společnosti ASEKOL Hana Ansorgová a dodává: "Oproti loňskému ročníku jsme navíc vyhlásili i program Výzkum. Budeme tak moci podpořit širší spektrum projektů."

Žadatelé o dotaci mohou posílat své přihlášky během února a března 2012 na adresu sídla společnosti ASEKOL. Přihlášky se podávají pomocí formuláře "Přihláška do grantového řízení", který je k dispozici na www.asekol.cz v sekci Fond ASEKOL spolu s doplňujícími informacemi. V dubnu proběhne vyhodnocení přihlášek, v květnu vyhlášení výsledků a v červnu uzavření smluv. ASEKOL očekává, že podpořené projekty budou realizovány do konce roku 2012. "Při vyplňování přihlášky doporučujeme dbát především na dodržení formálních náležitostí a základních parametrů, jako je například minimální podíl spolufinancování ze strany žadatele," upozorňuje Ansorgová.

"V loňském ročníku hledala podporu především města, obce a provozovatelé sběrných dvorů, zaznamenali jsme však i několik žádostí neziskových organizací. Nejčastější požadavek se loni týkal zabezpečení sběrného dvora, a to zejména prostřednictvím kamerového systému," říká Ansorgová. Do loňského řízení bylo přihlášeno 70 žádostí, z nichž osmičlenná Rada Fondu ASEKOL podpořila 46 projektů. Mezi ně pak rozdělila více než 2 miliony korun, které subjektům výrazně usnadnily realizaci plánovaných projektů či zaplacení již realizovaných projektů.

Vypsané programy:

  • Intenzita - cílem je vytvořit nebo zvýšit počet sběrných míst v konkrétní lokalitě, popřípadě i zlepšit jejich dostupnost.
  • Rekonstrukce - je zaměřen na kvalitu sběrných míst z hlediska zvýšení kapacity, jejich rekonstrukce nebo zlepšení vybavení.
  • Osvěta - je zaměřen na vzdělání a osvětu v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.
  • Výzkum - je zaměřen na podporu výzkumných projektů v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.


Kontakt

ASEKOL s. r. o.: Čs. exilu 2062/8, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů