Čtvrtek, 18. dubna 2024

V obci Květnice se dřeva nebojí

Nedaleko hlavního města vyrůstá vesnice, v níž dominují dřevostavby. Stala se tak obcí s největším poměrem těchto staveb v České republice.

V obci Květnice se dřeva nebojí

Zatímco stavby ze dřeva jsou například ve Skandinávii běžné a mají dlouhou tradici, v Česku stále převažují investoři, kteří upřednostňují jiné konstrukční materiály. Obávají se omezené životnosti, špatné akustické izolace i nebezpečí požáru. Ani jedna z námitek však dnes neobstojí. Moderní izolace z dřevostavby vytvářejí ideální prostor k bydlení. Příkladem může být projekt výstavby souboru nízkoenergetických a pasivních rodinných domů v Květnici nedaleko Prahy.

Důvodů, proč upřednostnit dřevo před ostatními materiály, je hned několik. Je to poměrně rychle obnovitelná přírodní surovina a díky tomu minimálně zatěžuje životní prostředí. Současné dřevostavby se navíc s pomocí moderních technologií a nových poznatků o materiálech stávají mnohem bezpečnějšími a pohodlnějšími pro život než například tradiční lidové roubenky z minulých století. Také jejich životnost je mnohem vyšší. S využitím kvalitní izolace lze zajistit zdravé vnitřní prostředí i nízkou energetickou náročnost stavby, dosahující až hodnot definujících pasivní domy.

VĚTŠÍ ZÁJEM O DŘEVOSTAVBY

Právě díky těmto vlastnostem a také díky příznivé pořizovací ceně obliba dřevostaveb stále roste. Potvrzuje to projekt souboru domů ze dřeva v obci nedaleko Prahy. "Klienti vyhledávali lokalitu z důvodů klidného rodinného bydlení na venkově a ceny rodinného domu srovnatelné s cenou průměrného bytu na sídlišti, především však kvůli nízkým nákladům na vytápění a celkový provoz," říká Pavel Husek ze společnosti H. L. C., spol. s r.o., která staví nízkoenergetické domy v obci Květnice už od roku 2003. "Je však pravda, že v České republice je tradiční stavba zděných domů; dřevostavby prosazují spíše mladí lidé, kteří se zajímají o ekologii, o úsporu nákladů na energii a o novodobé trendy ve stavebnictví," všímá si Pavel Husek a dodává: "Kvůli zvyšování cen energií jsou však dřevostavby na vzestupu a jako jediný segment stavebnictví vykazují nárůst. Postupně se totiž zvyšuje povědomí klientů o nepodložených mýtech a o skutečných vlastnostech dřevostaveb.& #34;

ŠPATNÁ ČISTIČKA

Obec Květnice je v současné době lokalitou s největším počtem dřevostaveb na jednom místě u nás. Během tří etap zde vyrostlo přes dvě stě domů ze dřeva (samostatné rodinné domy, dvojdomy, řadové domy, ale i tři bytové domy) a plánuje se etapa další, kterou zatím brzdí nízká kapacita zdejší čističky odpadních vod. Skladba konstrukce jednotlivých domů se liší podle přání investora. Vznikly zde kromě standardních staveb také nízkoenergetické a pasivní dřevostavby.

"Typových domů zde vyrostlo asi pět, ale všechny jsou individuálně upravovány dle přání zákazníka, např. podle typů garážových stání, dispozičního řešení místností a podobně," vysvětluje Pavel Husek. "Většinu domů navrhl jeden ze spolumajitelů firmy Zdeněk Kaňa, čtyři domy Zdeněk Možný a šest solitérů David Vašíček," dodává.

SKLADBA KONSTRUKCE

Skelet domů tvoří dřevěná sloupková konstrukce ze sušených KVH profilů (certifikovaného lepeného a sušeného konstrukčního řeziva), která je z obou stran opláštěna velkoplošným deskovým materiálem. Tato konstrukce zajišťuje statickou únosnost domu a svými rozměry umožňuje aplikovat do stěny dostatečné množství tepelného izolantu. Mezi sloupky je použita desková minerální izolace, z vnější strany zateplovací systém ETICS a z vnitřní strany sádrokarton. Stěna v tomto systému dosahuje při tloušťce izolace 160 a 50 mm součinitele prostupu tepla U 0,20 W(m2K).

V obvodových stěnách je kromě minerální izolace, která zajišťuje tepelný komfort domu a požární odolnost konstrukce, aplikována skelná izolace, jež zabezpečuje zvukovou pohodu.

Šikmé střechy jsou izolovány minerálněvláknitým izolačním materiálem na bázi skla s ECOSE(r) Technology, který je pro snadnou aplikaci dodáván ve formě rolí. Tento materiál tvoří tepelněˇizolační výplň krokví střešního pláště, kde zajišťuje potřebné tepelně izolační a požární vlastnosti konstrukce.

Konstrukce je navržena jako difuzně uzavřený systém. Od vnitřního prostředí dřevostavby je nosná konstrukce oddělena parotěsnou fólií, která nesmí být nikde porušena a za použití kvalitních lepidel a pásek musí být pečlivě nalepena, aby byla dokonale funkční. Uzavřená konstrukce s parozábranou tak vytváří vzduchotěsnou obálku domu, která chrání zabudované stavební prvky.

Kvalitní a správně vybraný typ izolace zabezpečuje v dřevostavbě nejen tepelnou izolaci, která šetří náklady na provoz domu, ale zároveň zabraňuje přehřívání podstřešního prostoru a zabraňuje jeho vychladnutí při topení. Je také zvukoizolační (odděluje zvuk z poschodí a jednotlivých místností) a zvyšuje odolnost staveb proti ohni.

STAVEBNÍ MATERIÁL BUDOUCNOSTI

"Lidé nemají ani tak obavu stavět dřevostavby, spíše se přiklánějí k tradici stavby zděných domů. Pokud se ale o technologii stavby začnou zajímat, sami zjistí, že dřevostavba má své výhody," myslí si Pavel Husek a vysvětluje některé předsudky, které o dřevostavbách panují: "Někteří lidé pokládají dřevostavbu za dům s krátkou životností, ale pokud se podíváme do minulosti třeba na roubenky, které jsou zde už nějakých 300 - 500 let, tak bych se toho neobával. V dnešní době se staví převážně dřevostavby sendvičové konstrukce. Dřevo je v této konstrukci chráněno před okolním agresivním prostředím, a proto si udržuje vysokou životnost a spolehlivost. Někteří klienti si zase nedokážou představit, že je hořlavé dřevo protipožárním materiálem."

Na požární odolnost konstrukce má přitom vliv celá její skladba. "Přestože by se mohlo zdát, že na požární odolnost konstrukce má vliv jen obklad sádrovými deskami, není to tak. Z požárních zkoušek jednoznačně vyplývá, že požární kvalitu konstrukce zajišťuje jak sádrokarton (sádrovlákno, hlína, Cetris), tak výplňová tepelná izolace, její hustota a hlavně přesné vyplnění izolovaného prostoru. Pokud mezi izolací a nosnou konstrukcí vznikne mezera, dřevěná nosná konstrukce je přímo vystavena ohni a zkracuje se čas její statické únosnosti," vysvětluje Pavel Husek a dodává: "Úplně nejvhodnějším protipožárním zabezpečením je zateplovací systém s minerální izolací, který díky své odolnosti prodlužuje protipožární vlastnosti dřevěné konstrukce až o hodiny."

Konstrukce ze dřeva má však především výborné tepelně technické vlastnosti. V porovnání se zděným domem není u dřevostavby potřebná tak silná obvodová stěna k dosažení požadovaného stupně izolace. To má vliv také na užitnou plochu domu, která se zvyšuje o 10 - 15 %. Domy se vyznačují vynikající tepelnou účinností a v závislosti na typu zvolené izolace dosahují hodnot součinitele tepelného prostupu U doporučených pro nízkoenergetické či pasivní domy.

Dřevěné rámové konstrukce jsou výhodné nejen pro budoucí obyvatele domu, ale také pro stavební firmy a dodavatele stavebního průmyslu. Výstavba takových domů je poměrně rychlá, hrubá stavba domu je většinou dokončena do 4 až 6 týdnů od zahájení. Výroba prefabrikátů zvyšuje kontrolu kvality díky výrobě mimo staveniště a v neposlední řadě zajišťuje možnost snadné renovace v budoucnosti.


Kateřina Kotalová
s využitím materiálů Knauf Insulation

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů