Čtvrtek, 28. března 2024

Teplárny arktické mrazy zvládly

Teplárny arktické mrazy zvládly

Teplárny v České republice zvládly dodávky tepelné energie pro své odběratele i při arktických mrazech v první polovině února. Při průměrných denních teplotách, které spadly v některých městech i pod mínus 15 °C, dokonale prověřily špičkové zdroje i dispečinky tepelných soustav, které spolehlivě pokryly zvýšenou spotřebu tepla.

"Teplárny a jejich soustavy zásobování teplem opět prokázaly, že jsou spolehlivými dodavateli ekologické tepelné pohody pro 1,5 miliónu domácností, v nichž žijí bezmála 4 milióny obyvatel," řekl ředitel výkonného pracoviště Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

Potvrdily se odhady, podle nichž měla stoupnout dodávka tepla při poklesu průměrných denních teplot k hranici mínus 15 °C (s nočními maximy až mínus 20 °C) zhruba o 65 % oproti dodávkám tepla v lednu, kdy byly průměrné denní teploty 0 °C. V lokalitách s ještě nižšími teplotami se dodávka tepla v porovnání se stejným obdobím vloni téměř zdvojnásobila.

I přes arktické mrazy zvýšená spotřeba v první polovině února pouze částečně snížila výpadek spotřeby tepla z teplotně nadprůměrného ledna 2012, kdy poklesla dodávka tepla oproti průměru o plnou čtvrtinu. Poslední čtvrtletí roku se na roční spotřebě tepla podílí průměrně zhruba 42 % a pětinové snížení spotřeby tepla z října až prosince se projeví poklesem ročních nákladů o 8 %, což přibližně odpovídá průměrnému zvýšení cen tepla od ledna.

Nedojde-li k výraznému teplotnímu výkyvu v březnu a dubnu, měly by domácnosti za letošní zimu i přes zvýšení sazby DPH na teplo a růstu cen tepla zaplatit za vytápění podobně jako v minulé zimě. Oproti individuálnímu vytápění zůstává zásadní výhodou teplárenských soustav záložní tepelný výkon a možnost využití více paliv a jejich vzájemná zastupitelnost. Například Pražská teplárenská soustava využívá hnědé uhlí, černé uhlí, zemní plyn i těžký topný olej a k tomu ještě teplo získané energetickým využitím komunálního odpadu. To je samozřejmě v malém kotlíku v bytě nebo domě naprosto nemyslitelné.

Teplárny zároveň děkují svým odběratelům, za spolupráci při případných mimořádných událostech, které bylo třeba operativně řešit k zajištění tepelné pohody všech zákazníků. Poděkování patří i meteorologům, kteří včas informovali o příchodu arktických mrazů a teplárny se tak mohly dostatečně připravit na zatěžkávací zkoušku letošní zimy.

Zdroj: TZ Teplárenského sdružení České republiky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů